Dezbatere publica privind realizarea Parcului National Ciucas

Dezbatere publica privind realizarea Parcului National Ciucas

0 73

Institutia Prefectului din Judetul Brasov, impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, au organizat marti, 4 martie 2008, la sediul Prefecturii, prima dezbatere publica pe tema realizarii Parcului National Ciucas si a impactului acestuia asupra comunitatilor locale.


La dezbatere au participat prefectul judetului, Adriana Dontu, subprefectii Szakal Andras si Leonard Danu, specialisti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, ai agentiilor de protectia mediului din judetele Brasov si Prahova, ai Institutului de Cercetare Agricola si Silvica,? reprezentanti ai autoritatilor locale (Primariile Sacele, Tarlungeni, Harman, Prejmer, Vama Buzaului si primaria Maneciu, din judetul Prahova) precum si reprezentanti ai ONG-urilor implicati in domeniul protectiei mediului.


?


Reteaua de Arii Protejate Natura 2000


La sfarsitul anului 2007, prin ordin al Ministrului Mediului, ariile protejate de pe suprafata masivului Ciucas au fost incluse in Reteaua de Arii Protejate Natura 2000, conform obligatiilor asumate de Romania in Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.


Dezbaterea de marti a facut referire la proiectul de infiintare a Parcului National Ciucas, initiat de de Regia Nationala a Padurilor si implementat impreuna cu MMDD. Trebuie mentionat faptul ca suprafata Parcului National, (aproximativ 22.000 ha) se suprapune, in mare parte, cu suprafata Sitului Natura 2000.


In cadrul dezbaterii publice, autoritatile locale au putut sa-si exprime punctele de vedere legate de infiintarea viitorului Parc, precum si sa exprime neintelegeri sau nemultumiri legate de acest subiect. Primarii localitatilor aflate pe teritoriul Parcului au dorit sa afle caror restrictii vor trebui sa se supuna in momentul aprobarii proiectului si care sunt? avantajele infiintarii acestui Parc.


?


Dezbaterile vor continua


Prefectul Adriana Dontu a precizat: „Dezbaterea publica de astazi a adus fata in fata reprezentatii autoritatilor administratie publice locale, ca reprezentanti ai intereselor cetatenilor din zonele Parcului si specialistii ministerului si altor structuri care au avut initiativa infiintarii acestui Parc si care au adus argumente stiitifice in acest sens. Discutiile purtate astazi, chiar daca nu au condus la o concluzie clara, reprezinta un pas in directia transparentei decizionale, a consultarii cetatenilor in adoptarea unor acte normative. Ne dorim ca dezbaterile pe acest subiect sa fie continuate, reprezentantii Ministerului Mediului urmand sa organizeze in termen de maxim trei saptamani o noua dezbatere publica, unde toti factorii implicati, precum si publicul larg, sunt asteptati sa exprime puncte de vedere, intrebari si nelamuriri”.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.