Dezbatere publica privind bacalaureatul si tezele unice

Dezbatere publica privind bacalaureatul si tezele unice

0 54

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a publicat zilele trecute pe site-ul official www.edu.ro proiectele de metodologii privind organizarea si desfasurarea examenului de Bacalaureat 2009 si a tezelor cu subiect unic in anul scolar 2008-2009. Documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel ca toti cei interesati sa aduca argumente, propuneri si sugestii pe aceasta tema, o pot face electronic pe adresa de e-mail info@cnceip.ro sau, in scris, pe adresa Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar (str. General Berthelot nr. 26, Bucuresti, sector 1, cod 010168). Opiniile vor fi primite timp de o luna. Ele vor fi analizate si, dupa caz, integrate in proiecte.

Noua metodologie de Bacalaureat
O prevedere importanta a noii metodologii de Bacalaureat completeaza atributiile presedintelui comisiei de bacalaureat din centrul zonal de evaluare care trebuie sa se asigure ca membrii comisiei nu fac publice informatii cu privire la continutul lucrarilor scrise evaluate in cadrul centrului respectiv. Profesorii evaluatori au ca noua atributie asigurarea confidentialitatii cu privire la continutul lucrarilor scrise care le-au fost repartizate spre evaluare, precum si obligativitatea de a preda telefoanele mobile pe intreaga perioada de evaluare. In plus, la evaluarea lucrarilor scrise, profesorii evaluatori nu vor face sublinieri sau mentiuni pe acestea. Ca noutate, proiectul precizeaza ca, in afara de candidat, pot solicita sa vada lucrarea doar membrii comisiei judetene de bacalaureat sau ai Comisiei Nationale de Bacalaureat, in scopul reevaluarii acesteia. Un alt element de noutate este acela ca din comisia judeteana de bacalaureat face parte si inspectorul scolar de educatie fizica si sport, care raspunde de intreaga organizare si desfasurare a probelor practice la educatie fizica si sport.

Tezele cu subiect unic
In vederea imbunatatirii modului de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic pentru clasele a VII-a si a VIII-a, in anul scolar 2008-2009, in proiectul Metodologiei de organizare si desfasurare a acestor evaluari nationale au fost introduse noi articole. Astfel, au fost definite tezele cu subiect unic („modalitatea de evaluare semestriala sumativa externa a cunostintelor, a abilitatilor si a deprinderilor dobandite de elevii din clasele a VII-a si a VIII-a”) si a fost inscrisa definitia catalogului electronic, document informatizat util, in special, in vederea distribuirii computerizate a elevilor in ciclul inferior al liceului. Urmare a introducerii catalogului electronic, comisiile din unitatile de invatamant au primit noi atributii. La evaluarea si notarea tezelor, perioada de evaluare a fost extinsa la 6 zile, iar cea pentru rezolvarea contestatiilor perioada de reevaluare a tezelor a fost extinsa la 3 zile. Documentul reglementeaza si conditiile de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente, programul scolar pentru zilele in care se sustin tezele si introduce obligativitatea elevilor de la clasele cu frecventa redusa de a sustine tezele in clasele a VII-a sau a VIII-a.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.