Deversari controlate de vorbe de bine la inundatii

Deversari controlate de vorbe de bine la inundatii

0 60

Jurnalistic vorbind, acoperim corect si profesionist chiar si un fenomen de nestavilit cum sunt inundatiile. Recentele iesiri din matca ale raurilor din nordul Moldovei sau din Maramures si depasirea alarmanta a cotelor de inundatii au fost precedate la televizor de campanii de presa care denuntau efectele incalculabile ale defrisarilor. Dupa materialele filmate cu camere ascunse sau la vedere despre jaful foarte banos din paduri, impotriva caruia autoritatile de toate calibrele par impotente, era previzibil si oarecum in logica lucrurilor sa urmeze potopul. Aceleasi autoritati urca in amontele cursurilor de apa pentru a cauta cauzele din pricina carora, regulat, Romania este strivita in diverse parti ale geografiei ei de mal, trunchiuri de copaci si tot ce mai pot smulge in calea lor raurile umflate de ploi. Anul acesta au ajuns pana in Ucraina, pe care o acuza ca a deversat necontrolat volume de apa din Prut fara sa anunte nimic in aval. Echipele de hidrologi trimise in inspectie la ucraineni vor stabilit daca banuielile sunt intemeiate, dupa cum se asteapta sa lamureasca si zvonurile despre unitatea de masura diferita pe care ar utiliza-o vecinii nostri la masurat apa.
Oricat de lamuritoare se va dovedi expeditia din Ucraina, cauzele nenorocirilor provocate de ape tot la noi trebuie cautate. Defrisari criminale, lucrari de regularizare a cursurilor de apa facute de mantuiala, luciuri de apa detinute de privati importanti, pentru protejarea carora sunt sacrificate sate si comune intregi, nimerite in calea apelor.
Insusi Parlamentul se simte solidar cu cauza sinistratilor si intra in functionare de avarie. Cu chiu cu vai, dupa ce au fost besteliti in presa de presedinte, alesii au acceptat sa-si intrerupa concediile si sa se reuneasca extraordinar in 13 august, ca sa discute situatia dosarelor Nastase, Mitrea and Co. din pricina carora Raportul european pe justitie arata asa de rau.
Solidarizarile nu s-au oprit insa aici. Ion Iliescu, dupa ce si-a aranjat bine ploile in partid, vorbeste tot in presa despre precipitatii si hidrologie, in calitate de specialist exilat candva la Apele din Iasi. Ba chiar gaseste aprecieri pentru Tariceanu, care ar pricepe cate ceva despre inundatii, in calitate de absolvent de hidrotehnica. Chiar si Traian Basescu si-a diluat de la atata apa discursul sarcastic la adresa premierului si a vorbit Guvernul de bine in fata sinistratilor. Pana se refac cele reale, sunt bune si podurile astea intre primii barbati ai tarii.
O hiba a gasit, totusi, cand natura se tine de glume sinistre iar situatia este tinuta sub control de competenta guvernantilor. Tot o problema de tinuta. Descins in asezarile inundate, seful statului a fost atat de iritat de tinuta la 4 ace a unui responsabil local incat i-a zis strepezit: „Cand te vad in costum la inundatii, imi vine sa dau cu tine de pamant!”. Si cred c-ar fi si dat, daca in jur n-ar fi fost decat apa.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.