Devastator cutremur in Asia de Sud-Vest

Devastator cutremur in Asia de Sud-Vest

0 154

Un cutremur cu magnitudinea 8,3 pe scara Richter a lovit Samoa, provocand un tsunami.
Ca urmare, un tsunami, provocat de cutremurul cu magnitudinea aproape de limita, de 8,3 pe scara Richter, a lovit marti seara arhipelagul Samoa din Oceanul Pacific. Bilantul provizoriu indica cel putin 115 morti. In plus, zeci de persoane sunt date disparute in Samoa, unde comunicatiile cu numeroase sate sunt intrerupte.
In Samoa Americana a fost decretata stare de calamitate. Din relatarile martorilor, unele sate de coasta au fost distruse in totalitate de ape. Autoritatile nipone au emis si ele un avertisment de tsunami pe costa pacifica a Japoniei.
Cutremurul a avut loc la ora locala 06:48. Imediat a fost emisa o alerta de tsunami pentru zona Pacificului de Sud. Samoa, Noua Zeelanda si Hawaii au fost printre teritoriile vizate.
In scurt timp, Samoa Americana a fost lovita de un prim val seismic in apropiere de Pago Pago. Martorii povestesc scene de cosmar.
Numarul victimelor ar putea creste in conditiile in care numerosi oameni au fost dati disparuti, iar caile de comunicatie cu unele sate au fost distruse complet.
Locuitorii din Noua Zeelanda au fost si ei sfatuiti sa paraseasca zonele de coasta. Specialistii se asteapta la valuri de pana la 1 metru inaltime. Arhipelagul Samoa, cu o populaþie de 250.000 de oameni, este format din statul Samoa si Samoa Americana, teritoriu al Statelor Unite.
Vai de mama si de fundul lor, saracii, ca tot timpul se zguduie pamantul sub ei!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.