DEUTSCHE WELLE: Ucraina dă o lege în favoarea colaboratorilor naziști din al...

DEUTSCHE WELLE: Ucraina dă o lege în favoarea colaboratorilor naziști din al doilea război mondial

0 490

Săptămâna trecută, Parlamentul de la Kiev a votat trei legi care divizează şi mai mnult societatea ucraineană.

Una dintre aceste legi condamnă „regimul totalitar comunist”, care s-a aflat la putere în Ucraina între 1917 şi 1991. Simultan, simbolurile comuniste secera şi ciocanul, precum şi „propaganda comunistă” au fost interzise.

A doua lege onorează toate persoanele şi organizaţiile care, de-a lungul secolului 20, au luptat pentru independenţa Ucrainei, nu doar politic, ci şi cu ajutorul armelor. Noua prevedere este aşadar valabilă şi pentru naţionaliştii ucraineni, care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au luptat împotriva Uniunii Sovietice şi au colaborat, …parţial, cu Germania nazistă.

În fine, o a treia lege stabileşte că ziua de 8 mai este o zi a „amintirii şi împăcării”, în numele victimelor celui de-al Doilea Război Mondial. Data aleasă pentru comemorarea victimelor conflagraţiei mondiale nu este întâmplătoare, ci urmăreşte să aducă Ucraina mai aproape de tradiţia europeană în acest sens. În schimb, ziua de 9 mai, care, încă din vremea Uniunii Sovietice, marchează victoria împotriva Germaniei naziste, va rămâne în continuare o zi de sărbătoare legală.

rada

La fel ca anul trecut, când… Parlamentul a anulat o lege care prevedea folosirea limbii ruse în administraţie,  separatiştii din estul ţării au criticat masiv noile legi votate la Kiev. Alexandr Zaharcenko, şeful autoproclamatei Republici Populare din Donețk, le-a catalogat drept o „farsă” şi a avertizat că „guvernul de la Kiev a pornit câteva procese ireversibile, care vor duce la prăbuşirea totală a ţării”. La rândul său, Blocul Opoziţiei din parlamentul ucrainean, formaţiune al cărei electorat provine cu precădere din estul şi sudul ţării, vorbeşte despre o „divizare a societăţii ucrainene”. Politicienii de la Moscova au catalogat drept „cinică” punerea semnului de egalitate între simbolistica nazistă şi cea comunistă.`O cu totul altă reacţie au avut populiştii de dreapta din Partidul Svoboda (Libertate), care au salutat noul pachet legislativ, bucurându-se că în Ucraina începe„decomunizarea”.(rossia to day)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.