Deutsche Telekom ar putea prelua Romtelecom

Deutsche Telekom ar putea prelua Romtelecom

0 76

Romania s-a vandut! Aproape toate firmele mari romanesti au fost preluate de corporatii straine. Si cum nu mai avem niciun factor de decizie, aflam ca, de fapt, suntem sau putem fi „vanduti” la nesfarsit.
Concret, guvernul elen vinde o participatie de pana la 8% din OTE catre Deutsche Telekom, in incercarea de a gasi pentru operatorul de comunicatii un partener strategic. Tranzactia ar putea oferi Deutsche Telekom control asupra managementului OTE, cu implicatii imediate asupra Romtelecom si Cosmote Romania, controlate in prezent de OTE.
In urma acestei tranzactii, Deutsche Telekom ar deveni al doilea mare actionar al OTE, cel mai important fiind in prezent statul elen, cu 28%. Acordul asteapta in prezent acceptul consiliului de supraveghere al Deutsche Telekom precum si al guvernului grec.
Tot atunci, Deutsche si-a mai exprimat intentia pentru majorarea participatiei la OTE, dar a precizat ca nu vrea pachetul integral de actiuni. Achizitionarea a inca 8% din OTE de catre Deutsche Telekom ar aduce operatorului german pachetul majoritar de actiuni. Deznodamantul nu este inca finalizat, deoarece sindicatele OTE au anuntat ca vor organiza proteste saptamana viitoare impotriva Deutsche Telekom.
La Romtelecom, OTE controleaza 54,01% din actiunile companiei, in timp ce statul roman controleaza restul. OTE controleaza si grupul Cosmote, companie cu 15 milioane de clienti in cinci tari din Balcani, respectiv in Grecia, Romania, Bulgaria, Albania si Macedonia. Cosmote Romania este controlata in proportie de 70% din actiuni de Cosmote Grecia si Romtelecom cu 30% din actiuni.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.