Detinutii politici ar putea fi reabilitati

Detinutii politici ar putea fi reabilitati

0 208

Prezent vineri la Brasov, consilierul premierului, liberalul Marius Oprea, a dat sperante fostilor detinuti politici, anuntandu-i ca intentioneaza sa sustina publicarea unui volum cu marturii ale fostilor detinuti politic, precum si anularea sentintelor prin care acestia au fost condamnati la zeci de ani de inchisoare.


„Fostii detinuti politic dispar pe zi ce trece. Sunt multi care au dus in mormant experientele traite. Incercam sa conservam toate marturiile lor, iar IICCR va sprijini publicarea unei culegeri de marturii cu privire la rezistenta anti-comunista la Brasov si in tara”, a declarat Oprea, care este si presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR).


Cat despre anularea sentintelor cu inchisoare a fostilor detinuti si reablilitarea lor, Oprea a spus ca aceasta propunere se afla in stadiu de proiect la IICCR, urmand sa o discute in cursul saptamanii viitoare cu ministrul Justitiei, Monica Macovei.


?


De asemenea, din punct de vedere al situatiei materiale a acestei categorii de romani, Oprea a dat ca exemplu Polonia, unde s-a adoptat o lege conform careia fostii ofiteri de securitate primesc pensia minima pe economie. „De ce nu s-ar face acest lucru si la noi, pentru ca cei care au luptat pentru libertate sa poata duce un trai decent macar la batranete. Nu vad de ce fostii securisti sa fie recompensati cu zeci de milioane pentru ca au luptat impotriva poporului, iar fostii detinuti politic, in afara unei pensii de 50 RON pentru fiecare an de detentie, nu primesc mai nimic de la autoritati”, a adaugat Oprea.


?


Din 1.000 de deitnuti politici cati existau in judetul Brasov in 1990, acum mai sunt doar 150, a precizat presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR) Brasov, Octav Bjoza. „Se moare pe o curba abrupta si nu apucam sa lasam aceste marturii. Ni s-au promis certificate de luptatori anti-comunisti de acum sapte ani si eu unul nu l-am primit nici acum. Iar sirul nedreptatilor fata de noi e inca lung”, a spus Bjoza.


?


Cu ocazia vizitei la Brasov a consilierului primului-ministru, AFDPR Brasov a devenit prima filiala din tara care a fost dotata cu aparatura tehnica. Marius Oprea a promis ca toate cele 41 de filiale din tara ale fostilor detinuti politic vor fi dotate cu aparatura tehnica (calculatoare, imprimante, scanere, internet) pentru o buna comunicare cu cei interesati de crimele comise in perioada comunista, program pentru care vor fi investiti 100.000 RON, in urmatorii doi ani.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.