Detectoarele de gaz

Detectoarele de gaz

0 70

Legea este mai veche, dar nu s-a prea urmarit aplicarea ei.
Insa in urma numeroaselor accidente/explozii ce au dus la distrugeri si pierderi de vieti omenesti, s-a hotarat ca cei ce au centrale de apartament sau aragazuri amplasate in spatii inchise cu geamuri termopan sau din cele securizate sa-si cumpere – pe banii lor – detectoare de gaz si, pe deasupra, sa suporte si cheltuielile cu montarea lor.
Ordinul 713/21 octombrie 2004, care a functionat pana acuma doar cu titlul de recomandare, spune:
“Incepad cu anul 2008 este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale pentru incaperile in care sunt aparate de utilizare a gazelor naturale si suprafetele vitrate necesare sunt partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosime mai mare de 4 mm sau din geamuri securizate sau termopane”
Pretul unui detector pleaca de la 150 lei si ajunge la 450 lei, in functie de rapiditatea avertizarii scurgerii de gaze, iar montarea se afla in intervalul 100 – 400 lei.
Se mai poate arata ca aceste detectoare, in caz de scurgeri, sunt capabile sa intrerupa imediat furnizarea gazelor. Senzorii care detecteaza si pornesc intreruperea furnizarii de gaze se monteaza la cel mult 3 metri de sursa de foc si, la inaltime, la cel mult 30 centimetri de tavan. Iar valava de intrerupere se afla langa contor.
Iar daca centrala de apartament si aragazul se afla in incaperi diferite, se vor monta doi senzori.
Ciudat in toata treaba este faptul ca nu sunt prevazute, in cadrul legii, si sanctiuni. Dar, poate, s-a avut in vedere ca, daca distribuitorii de gaze – cei care ne cam jupoaie in interes de castig propriu – tot nu catadixesc sa contribuie la procurare si montare, iar efortul financiar al individului/familiei este pentru unii prea mare, nu mai este cazul sa-ti pui lumea in cap si cu amenzi.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.