Detalii asupra acordului cu FMI

Detalii asupra acordului cu FMI

0 278

Fondul Monetar International a facut publice detaliile memorandumului semnat cu Guvernul de la Bucuresti. Memorandumul cuprinde obiectivele si detaliile acordului prin care Romania a primit 13 miliarde de euro. Documentul face cunoscute plafoanele impuse pentru deficitul bugetar, inflatie, garantiile guvernamentale si restructurarea companiilor de stat. Mai mult, deficitul si inflatia vor trebui raportate Fondului semestrial.
Astfel, angajatii la stat trebuie sa isi ia adio de la mariri salariale, Guvernul trebuie sa stranga cureaua. Pana la finalul anului, Guvernul s-a angajat sa modifice legislatia pensiilor, printre schimbarile dorite de FMI fiind cresterea varstei de pensionare.
Pana la 20 octombrie 2009 trebuiesc adoptate legile de restructurare a sistemului public de salarizare, care presupun, printre altele, pastrarea unui raport de 1 la 15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem. Deficitul bugetar va fi monitorizat trimestrial, semn ca statul este constrans sa-si limiteze la maximum cheltuielile.
In cazul in care vor aparea dificultati privind veniturile bugetare, autoritatile romane vor fi obligate sa se consulte cu FMI. Daca diferenta dintre deficitul bugetar real si cel impus de Fond depaseste 200 de milioane de lei, Ministerul Finantelor va fi obligat sa se consulte cu conducerea FMI. Asta inseamna ca preturile nu trebuie sa creasca prea mult, iar statul nu este lasat sa dea drumul la tiparnita de bani.
In plus, Guvernul trebuie sa raporteze lunar datele legate de finantarile europene. Nivelul garantiilor guvernamentale acordate sectorului privat si companiilor de stat va fi si limitat de criterii de performanþã. Plafonul pentru fiecare trimestru din 2009 a fost stabilit la 6 miliarde de lei.
Si tot BNR trebuie sa ofere conditii preferentiale bancilor care s-au angajat la Viena sa continue creditarea.
Banca Nationala va trebui sa reduca rata inflatiei la 3,5 la suta si sa raporteze conducerii FMI pierderile mai mari de doua miliarde de euro pe o perioada de 30 de zile. In plus, legislatia pentru sectorul financiar va trebui modificata pana cel mai tarziu la 30 iunie astfel incat sa consolideze puterea BNR de a cere actionarilor bancilor majorari de capital si de a impune limite la distributia profiturilor.
Fondul Monetar International este destul de pesimist in legatura cu viitorul economiei romanesti pe termen mediu. FMI prognozeaza o scadere a produsului intern brut masurat in euro si pentru anul 2009 si pentru 2010.
In ce priveste legislatia, autoritatile vor trebui sa finalizeze legea responsabilitatii fiscale pana la 30 noiembrie.

Nu ma pricep la probleme economice decat in masura in care stiu cati bani am in buzunar si cati mi-ar trebui in termeni reali, pentru ca statul imi impune conditii de existenta dure. De aceea nici nu comentez acest comunicat, pentru ca mi se pare dur ca o raspila. Va las pe dumneavoastra sa-l analizati si sa va luati masurile de rigoare, caci se apropie vremea inca unui jupuit din cele sapte piei ale noastre.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.