DESPRE TRANSPIRATIE

DESPRE TRANSPIRATIE

0 119

DESPRE? TRANSPIRATIE


?


Multiplele cauze si ce este de facut.


?


Sunt destul de multi oamenii care transpira din te miri ce. Altii se pomenesc cu broboane de sudoare pe frunte chiar si la temperature normala a camerei. Iar altii se simt bine abia pe la 30 de grade Celsius. Care sa fie cauzele si ce-i de facut ? Vom incerca sa raspundem acestor intrebari in cele ce urmeaza.


?


Totul este relative. Cine transpira astazi la 22 de grade, maine poate transpira abia la 28. Cu totii cunoastem accesele de transpiratie provocate de frica sau de anumite bauturi si mancaruri. Multi sufera datorita umezelii aproape permanente a palmelor.


Aceste exemple arata ca transpiratia poate avea o multitudine de cause, unele normale, altele maladive.


Cel ce transpire nu elimina doar lichid prin piele, ci pierde si caldura. De fapt noi transpiram aproape intr-una. Chiar si in zilele reci sangele si celulele elimina prin piele lichid.


Acest fenomen a fost dezvoltat de natura la fauna cu sange cald pentru a preintampina o supraincalzire a organismului. Fara transpiratie organismul s-ar incinge si la temperature normale, deoarece fiecare celula produce, datorita metabolismului, caldura. Daca eliminarea surplusului? de caldura este insuficienta pentru a pastra organismul la o temperature de 37 de grade, intra glandele sudorifice in actiune. Cele mai multe dintre aceste glande se afla plasate la palme, talpi, frunte, gat, partea superioara a corpului.


Principalii factori care provoaca transpiratia sunt temperature aerului, umezeala aerului, expunerea directa la razele solare, variatiile curentilor de aer si chiar materialul din care este confectionata imbracamintea.


In ce priveste inbracamintea, se recomanda pentru zile calde sau caniculare imbracaminte din materiale care sa poata absorbi lichidul eliminat de organism, mai ales in partea superioara a corpului. Sunt contraindicate materialele sintetice, chiar si la temperature normale, in care omul se simte de multe ori ca intr-o sauna.


Pe langa factorii externi care provoaca transpiratia se intalnesc si o serie de factori interni: activitati fizice, o activitate marita a glandei tiroide, supraponderabilitate, preluareexcesiva de calorii, mancaruri? sarate si piperate in exces, cafea cu continut mare de cofeina si ape minerale continand multe saruri.


?


( va urma )


?


( traducere si adaptare dupa “ Das Neue “ )


?


Dan Bota?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.