DESPRE “ SI “

DESPRE “ SI “

0 602

DESPRE? “ SI “


?


Observ ca, trecand perioada lui “ deci “, a venit perioada lui “ si “. Folosim ?prepozitia????


“ si “ cand trebuie sa legam doua cuvinte, doua propozitii etc., dar o folosim, mai nou, in si mai mare masura cand nu trebuie. Intalnesti din ce in ce mai des bagat acest mic cuvintel in locuri unde nu i se simte necesitatea prezentei, ca de exemplu: Baba Cloanta nu arata ca si fecioara de peste drum. Sau: Boul nu arata ca si magarul. Si asemenea exemple intalnim la tot pasul. Care o fi cauza ?


Initial prin acest “si “ s-a cautat evitarea cacofoniilor. [ Logica nu vad nici condamnarea cacofoniei, pentru ca, atata vreme cat poti spune linistit si fara sa ti se rupa limba “ pe perete “ sau “ la laborator “, de ce sa nu spui “ ca calul “. Cine-l pune pe vorbitor sau pe ascultator sa se gandeasca imediat la “ caca “ ? ] Postrevolutionar, cei ce au dat rapid de bani si au vazut ca nu tine fara cravata, dar au ramas cu nivelul cultural de unde au plecat, au auzit ca acest cuvintel ajuta la evitarea cacofoniei, evitare greu de realizat in alt mod datorita inculturii. Si s-au pus sa-l repete, ca sa nu-l uite, zi si noapte si-n pat cu amanta, cale de vreo doua-trei saptamani. Si asa le-a intrat in sange si atatia bani au si atat de VIP-uri sunt si atatea titluri academice au cumparat, incat catelandrii care ii admira si se doresc asemenea s-au pus si ei pe uzat cuvantul,bagandu-l mai ales unde nu trebuie. Din pacate boala s-a intins, ajungand in medii cu pretentii intelectuale. Macar aceste medii ar trebui sa respinga “ siiada “ pentru revenirea la normal. Nu ne ajung americanismele introduse si folosite pentru epatare, acolo unde exista echivalentul romanesc de sute de ani ? Trebuie sa fim ca izmenita? desculta din ulita mahalalei, dar care e “ oraseanca “, si sa mancam, ca ea, piftele in loc de normalele si turcestile chiftele ?


?Dar va trece si moda asta, mai devreme sau mai tarziu. Ar fi totusi de dorit ca cei cu o cultura mai solida sa ia , oficial si in particular, o atitudine cat mai combativa impotriva acestui fenomen bolnav din limba noastra.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.