Despre gestionarea fondurilor europene

Despre gestionarea fondurilor europene

0 54

Comitetul National de Coordonare s-a reunit pentru a discuta felul in care sunt gestionate fondurile europene, deoarece de eficienta acestei activitati depinde continuarea colaborarii dintre UE si Romania. De aceea, comitetul urmeaza sa se reuneasca trimestrial sau ori de cate ori este necesar, conform instructiunilor primului ministru.
Calin Popescu Tariceanu a precizat: „Executivul, prin ministrii responsabili cu gestionarea fondurilor europene, are obligatia majora sa conduca procesul de utilizare a banilor comunitari astfel incat sa existe o cat mai mare absorbtie, iar folosirea lor sa se faca transparent, cu rigoare si corectitudine”.
„Avem o dubla monitorizare a modului de utilizare a fondurilor europene: Comisia Europeana si opinia publica. Interesul opiniei publice si al mass-media pentru acest subiect este legitim intrucat folosirea fondurilor europene va permite Romaniei sa reduca decalajele de dezvoltare fata de Uniunea Europeana”, a mai adaugat acesta.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a afirmat ca potrivit estimarilor Ministerului Economiei si Finantelor, in cursul anului 2008 intrarile de fonduri europene in Romania vor fi de peste 2 miliarde de euro. Ministrul Varujan Vosganian a adaugat ca Ministerul Economiei si Finantelor va monitoriza atent derularea proiectelor.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei si Finantelor responsabil cu gestionarea fondurilor structurale si de coeziune, Eugen Teodorovici, a precizat ca pana la data de 15 iunie, pentru cele 7 Programe Operationale, au fost depuse 1.287 de proiecte, in valoare de 15,065 miliarde de lei. Dintre acestea au fost aprobate 281, in valoare totala de peste 9 miliarde de lei (aproximativ 2,5 miliarde de euro). Din aceasta suma, 6,8 miliarde de lei (aproximativ 1,83 miliarde euro) reprezinta fonduri europene. Au fost incheiate 23 de contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare de aproximativ 205 milioane de euro, din care fondurile UE reprezinta aproximativ 180 de milioane de euro.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.