Despre energie si incalzire globala la Consiliul European

Despre energie si incalzire globala la Consiliul European

0 223

Politicile energetice comune si incalzirea globala au facut obiectul discutiilor de la Bruxelles, in sesiunea de primavara a Consiliului European, la care au participat primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu, pentru prima data dupa ce Romania a devenit membru cu drepturi depline al UE.


Sefii de stat si guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au luat in discutie politica energetica comuna europeana, corelata cu reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si Declaratia care va fi adoptata de Uniunea Europeana la Berlin, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma (1957).


Problemele energetice de pe agenda Uniunii Europene sunt corelate cu chestiunea incalzirii globale, fenomen pe care cele 27 de state membre UE si-au propus sa il limiteze la doua grade Celsius peste nivelurile din perioada pre-industriala. Proiectul de Concluzii ale Consilului European propus de Presedintia germana a UE prevede „o tinta de 20 la suta pondere a energiilor regenerabile in economiile europene pana in anul 2020”, a spus premierul Calin Popescu-Tariceanu. Aceasta tinta este in stransa corelare cu cel de-al treilea obiectiv discutat de Consiliu, reducerea emisiilor de carbon cu 20 la suta, pana in 2020. Premierul Tariceanu a subliniat ca aceasta pondere, de 20 la suta reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, este o medie la nivelul tuturor statelor membre, si nu o cifra impusa fiecarui stat in parte.


In aceasta chestiune, Consiliul European propune ca statele membre sa distribuie responsabilitatea conform unor criterii care sa ia in considerare specificul national al fiecarui stat membru. „Romania isi asuma obiectivul de 20 la suta pentru energiile regenerabile si nu vom avea dificultati in a atinge acest obiectiv, deoarece Romania are un potential hidro important care este deja exploatat intr-o masura ridicata si care ii va permite sa atinga acest obiectiv. Romania trebuie sa faca un efort in directia unor zone noi, ca energia eoliana si cea solara, precum si in domeniul biocarburantilor, unde va trebui sa investim foarte mult. La nivelul Guvernului ne-am asumat deja obiectivul de a incepe folosirea biocarburantilor, si au inceput deja investitii pentru producerea de biocarburanti”, a declarat Tariceanu.


Concluziile Consiliului European au facut o referire explicita la libertatea fiecarei tari de a-si alege raportul intre diferitele surse de energie: bazata pe combustibil fosil, pe surse regenerabile, nuclear sau alt tip.


„Obiectivele europene privind domeniul energetic pot fi realizate la nivel european, dar declaratia Consiliului European subliniaza ca in aceasta politica, la nivel global, trebuie antrenate Statele Unite ale Americii, China si India. Ultimele doua, datorita ritmului inalt de dezvoltare vor ajunge sa produca mai multe emisii de carbon decat SUA. Si acolo este nevoie de adoptarea si aplicarea unui pachet de masuri similare pentru a preveni efectele globale de incalzire”, a continuat primul-ministru.


In ceea ce priveste cresterea competitivitatii pe piata energetica europeana, exista, la nivel european, trei propuneri diferite legate de separarea producerii, transportului si distributiei energiei. Potrivit lui Tariceanu, „Romania pledeaza pentru separarea proprietarilor si operatorilor in zona productie, transport, distributie. In Romania acest lucru este deja facut, si poate contribui la cresterea competitivitatii globale a companiilor cu profil energetic din Europa”.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.