Despre educatie si alte maruntisuri…

Despre educatie si alte maruntisuri…

0 920
Toata lumea este preocupata de nivelul educatiei in Romania. Pana acum, reformele au fost direct proportional cu numarul ministrilor care s-au perindat – … ani, luni, sau numai zile! –  prin biroul ministerial al Educatiei. Plus comisiile prezidentiale care au facut sa curga siroaie de sudoare pe fruntile unor experti intru educatie. Si actualul Presedinte a anuntat reforma educatiei ca una din prioritatile mandatelor sale. De altfel a si declarat, (…nu in tara, ci pentru strainatate), ca are nevoie de doua mandate pentru a-si duce la bun sfarsit planurile. Are dreptate ! La Sibiu a avut patru mandate pana sa ajunga Presedinte!
Cu manualele electronice premierul a rezolvat-o. E drept, nu complet, desi a fost schimbat ministrul, pe motiv ca nu a stiut cine este mama lui Romulus si Remus!  Am aflat ca  prima intrebare pentru noul ministru al educatiei va fi „cine sunt parintii Scufitei Rosii si in ce tara au plecat la munca? ”.
Abia astept raspunsul; insa nu inainte ca noul ministru sa viziteze, dupa exemplul presedintelui, toti copiii ai caror parinti au plecat la munca in strainatate. Si sa le daruiasca cate o tableta… (i-o ajunge bugetul pe anul in curs?). Intrucat am aflat ca noua strategie nationala pentru educatie va fi pusa in dezbatere publica, facem si noi cateva propuneri, e drept, nu originale, ci imprumutate de prin alte tari, zice-se mai „educate” decat noi…. Citeam mai deunazi, intr-un raport al unei agentii europene, ca la noi copiii primesc primul telefon mobil la varsta de 9 ani, parintii fiind ingrijorati cand cei mici merg singuri la scoala. De ce nu la 6 ani, cand pasesc prima oara pragul scolii? Nu glumesc, asa  se procedeaza, de ex., in Japonia, unde companiile de telefonie mobila ofera gratuit parintilor un telefon mobil pentru copilul lor, setat doar pe un singur numar de apel, al unuia dintre parinti. Astfel  micutul poate sa-si informeze permanent parintele daca i s-a intamplat ceva.Tot asa, parintele isi poate apela copilul in orice moment al zilei, pentru a sti unde se afla si ce face. O metoda simpla, eficienta, fara cheltuieli din partea statului, dar si cu un oarece castig financiar pentru companiile de telefonie mobila.Caci la aceasta varsta se recruteaza clientii statornici…
O alta propunere vizeaza atat educatia civica a copiilor, cat si un important aspect al strategiei de securitate nationala. Aici ar putea fi urmat exemplul Marii Britanii. Conform unei strategii de prevenire a terorismului, redactata de ministerul britanic de interne, si aflata in dezbaterea parlamentului britanic, angajatii gradinitelor vor fi obligati  să identifice si sa raporteze  copiii care riscă să fie implicaţi în terorism”.
Conducerea scolilor „trebuie sa evalueze riscul ca elevii sa fie atrasi de terorism, inclusiv de sprijinire a ideilor extremiste care fac parte din ideologia terorista” Aceasta regula vizeaza, de asemenea, angajatii  colegiilor, universitatilor, inchisorilor si spitalelor. Noua îndatorire din proiectul de lege trebuie să ia în considerare nevoia de a  ” împiedica oamenii să fie implicaţi în terorism, văzută la fel ca responsabilităţile actuale de îngrijire”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic. Nu este deloc exclus, zic eu, ca in cadrul… dezbaterilor din parlamentul britanic, sa fie avansata si propunerea privind obligativitatea copiilor de la gradinite si din scoli de a raporta educatorilor si profesorilor ce vorbesc acasa parintii despre… terorism. Sau daca bunicul, exasperat de galagia copiilor care se joaca in fata blocului, sa nu le arunce ceva in cap, dupa ce le striga: nu ma mai agresati, teroristilor!
Nu este o idee fantezista ! Ati vazut la telviziunea noastra cum un parinte i-a dat fiului din clasa a doua un reportofon ca sa o inregistreze pe invatatoarea aia rea de gura si iute de palma. Inchipuiti-va o educatoare care, exasperata de zbenguiala copiilor si nervoasa dupa o cearta cu concubinul, poate…planui sa arunce in aer gradinita? Nu ar trebui „raportata”? Si mai am o dilema, ca simplu cetatean vigilent: daca aud pe strada o tanara care striga la telefon: draga, nu ma mai teroriza cu atatea mesaje si apeluri!” Trebuie sa apelez la primul agent de politie sau de la circulatie, sa o intrebam „cine o terorizeaza?
 
Ion Holban-Jianu
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.