Despre carburantii care ne golesc buzunarele

Despre carburantii care ne golesc buzunarele

0 138

Evolutia pretului benzinei si motorinei a suparat multi romani inainte de sarbatori. Protestele multor romani care au mers da la blocarea unor statii pana la platat cu maruntis au ramas fara ecou. “Benzinarii” si Guvernul Boc si-au vazut de treba si de majorari. Ultima majorare este cea din aceste zile de inceput al noului an datorita majorarii accizei.
Evolutiei pretului la carburanti in Romania ne obliga sa ne uitam la veciniii sau la alte tari din UE.

Cat costa benzina fara taxe
Conform datelor Comisiei Europene, pretul benzinei fara taxe (Euro-super 95) variaza intre 643 euro/1.000 litri in Danemarca, si 525 euro in Irlanda, media UE fiind de 580 euro.
In Romania pretul este de 575 de euro, usor sub medie, insa mai mare decat in Austria, Franta sau Marea Britanie. Cifrele sunt aferente datei de 20 decembrie, astfel incat nu includ scumpirile care au avut loc in ultima saptamana din acest an.
In Germania se practica un pret mai mare decat cel din Romania doar pentru ca ne-a depasit in ultima saptamana. Altfel, daca luam in considerare ultimele 52 de saptamani, in 32 dintre acestea benzina a fost mai scumpa la noi decat la ei.
In 2010, pretul unui litru de benzina calculat in euro (fara taxe) a crescut cu 21%, procent mai mic decat cel inregistrat in Germania (+35,5%), Franta (+31,4%) sau Marea Britanie (+30%).
In evolutia din ultimii 3 ani se poate observa ca, la mijlocul lui 2008, atunci cand pretul barilului de petrol a atins valoarea maxima, pretul benzinei fara taxe era de 669 euro/1.000 litri in Romania, mai mare decat in Germania (656 euro), Marea Britanie (645 euro) sau Franta (645 euro), iar in momentul in care pretul barilului de petrol a atins valoarea minima, pretul in Romania (267 euro) era de asemenea mai mare decat cel din Germania (250 euro) si UK (235 euro), si egal cu cel din Franta.
Ponderea taxelor in pretul benzinei la pompa in Romania, este printre cele mai mici din UE, astfel explicandu-se si faptul ca pretul benzinei la pompa este printre cele mai mici din UE.
In cazul benzinei, ponderea taxelor este de 50% in Romania, sub media de 56% din UE, si mult sub ponderile inregistrate in Germania (61%), Franta (59%) sau Marea Britanie (63%). Prin urmare, benzina este mai ieftina la noi decat la ei doar pentru ca taxele sunt mai mici.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.