Desemnarea lui Ludovic Orban ca prim ministru, neconstitutională?

Desemnarea lui Ludovic Orban ca prim ministru, neconstitutională?

0 67

Profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului în perioada 2011-2012, a declarat că există posibilitatea reală ca judecătorii Curții Constituționale să aprecieze ca neconstituțională desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a lui Ludovic Orban drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Se pare că un premier care a pierdut o dată încrederea Parlamentului, nu mai poate cere încă un vot de încredere.

Gheorghe Iancu ar putea să-i dea dreptate lui Ciolacu chiar dacă nu există în textul constituțional o interdicție expresă impusă președintelui de a propune ca premier un șef al Guvernului demis din funcție.

Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, ar putea sesiza, cel mai probabil luni, Curtea Constitutională, cu privire la un posibil conflict între șeful statului Klaus Iohannis și Parlament, dupa ce Ludovic Orban a fost desemnat din nou pentru functia de premier. La documentul prin care va fi sesizată Curtea lucrează mai mulți juristi din PSD, iar acesta va fi finalizat până luni. Tot luni urmează ca președintele Camerei să anunțe oficial decizia pe care a luat-o cu privire la acest demers.

,,Am luat si eu act din presa de auto-propunerea domnului Orban din nou de a fi primul-ministru al Romaniei, dupa ce a existat in Parlament cel mai mare scor la o motiune de cenzura post-decembrista. (…) Nu stiu nici cat de legala este tot propunerea domnului Orban de a fi desemnat prim-ministru. Vom vedea. Nu sunt specialist in Constitutie, dar cu certitudine vom cere lamuriri pana se va ajunge la un vot in Parlament”, a precizat Ciolacu, la finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni.

D.D.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.