Descentralizare damboviteano-balcanica!

Descentralizare damboviteano-balcanica!

0 87

Presedintele Basescu a tinut sa fie prezent la intalnirea asociatiei presedintilor de Consilii Judetene de la Busteni, prilej de sondare a reactiilor sefilor de judete la „procedura” de strangere a curelei in urma acordului cu FMI. In plus presedintele a incercat sa mai rezolve o restanta care zace de mai multi de ani, promisiune electorala si mai nou angajament fata de UE si FMI – descentralizare administrativa. Plimbata in concepte si teorii in care se facea ba descentralizare, ba deconcentrare, administratia publica centrala si locala a ramas departe de innoirea si modernizarea necesarea. Sunt zone ale administratie centrale, Ministerul de Finante, in care nu s-a schimbat mai nimic inca de pe timpul lui Ceausescu. Nici la nivel local nu putem spune ca s-a reformat prea mult. Am putea retine ca, aici, de la un (1) prim secretar, cat exista inainte de 1989, in prezent sunt doi (2) presedintele CJ si prefectul (acestora li s-a dat cica o institutie – cea a Prefectului), la care se aduga „x”, unde „x” este egal cu numarrul de primari din judet. Aceasta din urma este Reforma lui Cosmanca.
In prezent Cancelaria lui Basescu impune mediatic si electoral descentralizarea, lansand falsa impresie ca la Cotroceni se doreste mai mult acest lucru decat la Guvern
In replica, presedintele Uniunii Consiliilor Judetene din Romania, Liviu Dragnea, s-a declarat satisfacut de faptul ca Traian Basescu a inteles importanta descentralizarii administratiilor locale, adaugand ca exista o dorinta mai mare pentru acest demers la Cotroceni decat la nivelul Executivului.
„Avem satisfactia ca presedintele Traian Basescu a inteles importanta descentralizarii si ca si-a manifestat disponibilitatea pentru sustinerea acestui demers. Am constatat ca exista mai mare dorinta de descentralizare a administratiilor locale la Cotroceni decat la nivelul Executivului”, a afirmat, duminica, Liviu Dragnea, la finalul reuniunii de la Busteni, pe tema descentralizarii.
Dragnea a spus ca spera ca intr-o luna – doua sa fie realizata toata legislatia privind descentralizarea si aceasta sa fie efectiv pusa in practica. Termenul fixat de Basescu era luna mai a.c.
Raspunzand unei intrebari, Liviu Dragnea a spus ca aceasta descentralizare se va face etapizat si va incepe la nivelul Ministerelor Educatiei, Sanatatii si Agriculturii.
„Sigur ca nu aveam de gand sa cerem ca descentralizarea sa se faca intr-o zi, ci etapizat. Sunt competente care se pot transfera imediat, in timp ce altele se pot transfera in etape. Important este sa realizam legislatia in baza careia sa putem face acest lucru”, a spus Dragnea.
Din cate se spune, presedintele Traian Basescu a vorbit printre altele, doar despre descentralizarea din educatie si sanatate si agricultura. Nu s-a auzit nimic despre descentralizarea si deconcentrarea Ministrului de Finante, a Politiei sau de reorganizarea teritoriala, singura in masura sa eficientizeze administratia publica, sa reduca birocratia si mai ales se scoata tara din dependendenta de Spiritului damboviteano-balcanic.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.