Deruta mascata

Deruta mascata

0 101

Placinta prea fierbinte, lasata de Stolojan sa-i scape din mana, a cazut cu branza incinsa peste partenerii de coalitie pesedisti, dandu-le „prisina di searta” intre ei. Caci prin numirea fulgeratoare a lui Boc si neinterventia energica a lui Geoana – se intelege ca nu in public, ci prin interpusi mai energici si in boschetii din gradina Palatului Cotroceni – pesedistii caliti prin focul luptelor politice ii reproseaza acestuia din urma bratele si mintea de mamaliga. Ei ar fi dorit ca acuma sa se puna in discutie si o numire a cuiva din PSD, daca cel din PD-L nu s-a dovedit vrednic si a dat cu muci-n fasole. Si uite cum Basescu a castigat un punct!
Se mai zvoneste ca Stolo s-a retras pentru ca nu i-au fost acceptati in guvern cativa oameni din garda cu care a plecat din PNL. Dar care ar fi putut fi acele persoane? Stoica, brasoveanul N.V.Popa, vreuna din cele cateva cucoane care l-au urmat bazaind?
Dar daca este doar o facatura?
Caci supararea serioasa a lui Basescu in declaratiile de dupa momentul depunerii mandatului si numirea lui Boc nu spune nimic, doar fraierii crezand ca totul este real. A jucat el, matelotul, vestitul rol cu lacrimi – de unde naiba le-o fi scos cand i-au trebuit? – daramite fleacul cu supararea! Iar omul de paie a lui Basescu, primarul de Cluj transformat in premier desemnat, a ajuns unde era planificat. Cat despre „draga Stolo, acesta se va duce, peste vreo luna – doua, ori la Cotroceni, ori la Victoria, cu zambetul pe buze si numirea in vreo functie legata de finante, in buzunar. Acolo ce mai poate incurca lumea, caci in rest este cam perimat, cu budigaii de baie cu tot.
In acest timp udemeristii au inceput sa bata iar la poarta guvernarii, caci in cele cateva clipe de opozitie li s-a si facut frig, ei gandind ca se pot strecura mai usor pe sub mana lui Boc spre scaunele dorite, ca o marfa traficata la negru.
Sau poate chiar asteapta, in noile conditii si perspective, ruperea protocolului dintre pedelisti si pesedisti, contribuind la aceasta cu clasice fitile declarative.
Oricum, apele tulburate de piatra basesciana u se vor limpezi chiar cu una, cu douaexistand destui chibiti care sa agite malul politic la impartirea fotoliilor ministeriale ce urmeaza sa se faca zilele acestea. Iar in cadrul acesteia va fi scandal pe cinste, caci PSD-ul va trage tare pentru pozitii care sa le permita interventii rapide de contracarare a cine stie carei noi miscari prezidentiale.
Ar mai fi o solutie – din punct de vedere pesedist – ca nici Boc sa nu ramana premier: daca se reuseste schimbarea borsului care curge prin Geoana cu ceva sange mai de voinic – aici eu inteleg sa i se mai taie din orgoliul si nesatul si egoismul de a fi si a se multumi cu functie doar pentru el – atunci o coalitie din umbra a PSD si PNL, in Parlament, ar duce la invalidarea noului cabinet, cu toate consecintele.
Si atunci ce ar mai face Basescu?
In atare imprejurari, tinand cont si de multele noutati din Parlament, s-ar putea ca Basescu sa caute vreo motivare plauzibila pentru amanarea datei de 22 decembrie ca fiind cea in care noul guvern isi va incepe treaba. Dar la asa ceva matelotul este prea priceput actor ca sa se inece la mal.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.