Derogare pentru asomare!

Derogare pentru asomare!

0 89

Romnia a solicitat Comisiei Europene (CE) o derogare de trei ani pentru aplicarea procedeului de asomare a animalelor inainte de sacrificare, abaterea de la prevederile UE fiind necesara intruct numarul porcilor crescuti in gospodarii este mult mai mare dect in alte tari din UE, ajungnd la peste doua milioane de capete.
CE a precizat in 2007 ca asomarea este obligatorie inaintea sacrificarii animalelor si a cerut Romniei sa intocmeasca un plan de actiune pe o perioada de trei ani, care sa aiba ca rezultat imbunatatirea situatiei.
“Este foarte greu sa controlam respectarea acestor norme europene intr-un numar att de mare de gospodarii, iar asomarea nu este un lucru care se poate intmpla peste noapte. Noi am demarat campania nationala de informare privind necesitatea asomarii si ceea ce inseamna acest lucru si cred ca in timp oamenii vor constientiza importanta asomarii”, a adaugat Radu Roatis.
Acesta a mai precizat ca primariile au obligatia de a asigura spatii civilizate de sacrificare in cazul in care oamenii vor sa isi duca porcii in aceste locatii pentru asomare.
O alta noutate aparuta in acest an este aceea ca, spre deosebire de anul trecut, controlul nu va mai fi facut de catre inspectorii veterinari, ci de catre primari, care, potrivit legislatiei, pot aplica amenzi contraventionale daca nu sunt respectate normele europene privind sacrificarea.
“Intentiile noastre nu sunt insa de a amenda populatia, ci de informa asupra importantei acestei masuri. Cred ca si cu asomarea se va intmpla la fel ca in cazul trichinelozei, cnd oamenii nu efectuau mai mult de 2.000 probe, ulterior, vaznd gravitatea acestei boli transmisibile la om prin carnea de porc, numarul probelor analizate a crescut la 5.000, iar in prezent facem sute de mii de probe”, a spus presedintele Roatis.
Potrivit ANSVSA, un dispozitiv de asomare cu glont captiv costa intre 50 si 200 euro, dar este nevoie si de un permis de la politie de detinere a unui astfel de dispozitiv considerat arma neletala.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.