Deputatii liberalii vor o lege impotriva risipei alimentare

Deputatii liberalii vor o lege impotriva risipei alimentare

0 415

48 de deputati PNL printre care si brasoveanul Gabriel Andronache vor o lege prin care sa diminueze risipa alimentara. Parlamentarii vor sa oblige magazinele si restaurantele sa doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, catre orfelinate, camine de batrani, spitale sau fundatii

48 de deputati PNL printre care si brasoveanul Gabriel Andronache vor o lege prin care sa diminueze risipa alimentara. Parlamentarii vor sa oblige magazinele si restaurantele sa doneze alimentele care se apropie de termenul de expirare, dar sunt consumabile, catre orfelinate, camine de batrani, spitale sau fundatii.
Potrivit expunerii de motive, numai pentru alimentele care devin, din diverse motive, improprii consumului uman, sunt prevazute alternative, cum ar fi consumul animal sau valorificarea energetica.
Cumparam sau comandam mai mult decat am putea consuma si, inevitabil, o parte din mancare ajunge la gunoi. Supermarketurile fac stocuri prea mari si multe produse ajung la termenul de expirare inainte de a fi mancare aruncata1vandute. Si aceasta mancare este aruncata.
Potrivit statisticilor europene, fiecare roman arunca anul la gunoi aproximativ 100 de kilograme de mancare.
Si totusi, noi parem economi: in toata Uniunea Europeana, se arunca anual aproximativ 180 de kg pe cap de locuitor, adica in jur de 89 de milioane de tone de alimente. Pentru a diminua aceste efecte, liberalii vor o lege antirisipa.
Sunt propuse modalitati de distribuire a acestei hrane, si, in situatia in care se va ajunge, ca aceasta mancare sa nu mai poata fi destinata consumului uman sau animal ea sa poata fi distribuita pentru producerea de biogaz, spune Gabriel Andronache, deputat PNL.
Proiectul de lege se afla in Camera Deputatilor, care este si camera decizionala.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.