Deputat UDMR: mergem mai departe cu statutul de autonomie a Ținutului...

Deputat UDMR: mergem mai departe cu statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc

2 234

Deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef, unul dintre inițiatorii noului proiect de lege al UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc, spune că nu este intimidat de demersurile făcute de liderii unor sindicate care au sesizat conducerea Parlamentului susţinând că iniţiativa legislativă încalcă flagrant Constituţia şi condiţiile tratatelor de aderare a României la NATO şi UE.
Deputatul UDMR susține că este vorba despre o incitare la ură şi o intoxicare a opiniei publice, că demersul este constituţional şi legal, iar UDMR nu se va opri.

Vă reamintim, în 18 decembrie, deputații Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza au depus la Camera Deputaților o propunere legislativă prin care Ţinutul Secuiesc să devină regiune autonomă cu personalitate juridică în României, iar limbile maghiară şi română să fie folosite în instituţiile publice de către cetăţenii domiciliaţi în Ţinutul Secuiesc.
Liderii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România au transmis o sesizare preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului în care susţin că iniţiativa legislativă încalcă flagrant Constituţia şi condiţiile tratatelor de aderare a României la NATO şi UE și cer respingerea proiectului, susţinând că se „pregăteşte segregarea pe criterii etnice şi declanşarea unui conflict secesionist, eventual armat, în centrul ţării”.

Tupeu și reacție UDMR-istă
Este revoltător, din punctul nostru de vedere, ceea ce se întâmplă. Eu nu cred că am ajuns până acolo că doi lideri sindicali s-au aşezat la o masă (…) şi şi-au dat seama că au ură faţă de maghiari. Este clar, din punctul meu de vedere, că instituţiile din umbră îi coordonează şi este revoltător ce spun ei în această sesizare. Ei spun despre 18 articole din Constituţie care ar fi încălcate. (…) Mai grav e că ei vorbesc de infracţiune flagrantă. Care este infracţiunea? Că am introdus acest proiect de lege în Parlamentul României? Eu, ca deputat, pot să fac propuneri de legi, să modific, să fac propuneri de modificare a legilor, care este problema? Nu văd unde este infracţiunea. (…) Iar cel mai grav lucru este că dânşii vorbesc de război şi de arme. Deci, nu pot să îmi dau seama cum îşi pot dânşii închipui şi cum îşi permit aşa ceva. Noi totdeauna am spus că luptăm paşnic pentru drepturile noastre, ale comunităţii maghiare„, a reacționat Kulcsar Terza Jozsef, marți, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
El susţine că statutul de autonomie nu încalcă nicio lege internă sau internaţională, dimpotrivă, urmează modele europene și că UDMR nu se va opri.
„Este o incitare la ură şi mai este şi o intoxicare a opiniei publice. Ceea ce facem noi este constituţional şi legal şi nu o să ne oprim. Nu ne sperie, şi pe mine nu mă sperie, declaraţia şi paşii făcuţi de dânşii. Ceea ce fac eu, şi am făcut până acum şi o să fac în continuare este legal şi constituţional, nu încalcă nicio normă internaţională, nicio lege sau Constituţia României. Deci, o să mergem pe drumul pe care am început, acum doi ani am iniţiat proiectul de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc în Parlament, a fost dezbătut, nu s-a întâmplat nimic în sensul rău, deci, s-a discutat cât s-a discutat, dar s-a discutat civilizat şi normal. Eu asta aştept şi acum, să discutăm despre problemele noastre şi eu ştiu şi sper să am parteneri pe această temă şi o să am, fiindcă ceea ce facem este legal. Este ceva normal, european. În Europa funcţionează mai multe autonomii teritoriale, nu este nicio problemă, dar acţiunea dânşilor acum, după 100 de ani de la Trianon, vine cu un gust amar. (…) Le transmit şi pe această cale că noi o să mergem înainte şi Ţinutul Secuiesc a fost, va fi şi va rămâne”, a afirmat Kulcsar.

COMENTARII

 1. Mai kulcsar bacsi! Mai Orban Viktor!
  Si daca se declanseaza o suita de autonomii teritoriale in Marea Britanie ,facand varza U.E.?
  Si daca in Catalunya se aprinde iar … reactivand „Tinutul Secuiesc ” din Regatul Spaniol?
  Si daca „Bavaria autonoma” vrea aceeasi separare de… saracii din EST ? E vorba de fosta RDG ,desigur?
  Kulcsar draga,esti om batran ,ai uitat ce razboi local s-a declansat in Ciprul de Nord,unde turcii sunt partial mai multi? Dar „spargerea” Serbiei si pustiitorul razboi ce a urmat,oare n-a speriat-o pe babette Merkel?
  Esti chiar atat de prost sa iti inchipui ca aventura cu autonomia se va „rezolva” prin vot…in Parlament?
  Chiar crezi ca Regimente din Armata Romana se antreneaza in conditii de razboi in Afganistan,prin Rotatie,ca sa joace sah ori hora „stacato” cu cei care intentioneaza sa sparga Ro.?In Transilvania sunt peste 7 milioane de romani! Secui recenzati doar vreo 7-800.000 !!
  Risca U.E. o catastrofa umanitara in Europa Centrala? Treziti-va si nu fortati nota!

 2. Este o mare minciuna,scandata deliberat de catre sovinii extremistidin Ardeal:
  Asa zisele AUTONOMII TERITORIALE europene sunt „viabile” sunt afirmatii gratuite.
  Tirolul ,imediat dupa razboi ,s-a impus ca ” autonomii separate”i ediat dupa razboi
  pe un fundal european in cautarea linistii,Prin ce se deosebesc „autonomiile actuale de restul provinciilor?
  Sunt absolut formale ,iar cand au fost „stimulate” de iresponsabili (precum 2-3 lideri udemeristi!)
  au fost acceptate pe fondul „oboselii ” conflictuale postbelice
  In Suedia,sungt o serie de insule nelocuie,iar cele locuite ,in timpul iernii sunt 6 luni inabordabile din cauza ghetii!! Faptul ca administrativ apartin unei tari si cu doar cateva mii de locuitori la egala distantza maritima intre cele doua tari…e cu totul altceva!! Acolo n-au fost niciodata agresiuni etnice si crime ca ale ungurilor in
  mijloculTransilvanei…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.