Departamentul de Stat (SUA) urechiat de catre CSM

Departamentul de Stat (SUA) urechiat de catre CSM

0 143

Conform raportului anual privind drepturile omului publicat marti de Departamentul de Stat al SUA, Romania a luat masuri pentru rezolvarea unora dintre deficientele referitoare la respectarea drepturilor omului in 2007, insa continua sa mai aiba loc unele abuzuri. In ceea ce priveste sistemul juridic, noteaza documentul, acesta si-a dovedit independenta, insa lipseste increderea opiniei publice in capacitatea sa de a aplica in mod impartial legea.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Barbulescu, a declarat joi, dupa sedinta in plen a Consiliului, ca este surprinsa neplacut de unele afirmatii vizand Romania, cuprinse in Raportul anual referitor la practicile in domeniul drepturilor omului elaborat de Biroul pentru democratie, drepturilor omului si munca al Departamentului de Stat al SUA.
„Solicitam Departamentului de Stat al SUA sa prezinte probele pe care le detine si care au determinat consemnarea in raport a imprejurarii ca in anul 2007 unul dintre membrii CSM ar fi divulgat detalii confidentiale despre investigatia efectuata de catre Inspectia judiciara la Directia Nationala Anticoruptie, in vederea discreditarii acestei Directii”, a afirmat Lidia Barbulescu.
Presedintele CSM a adaugat ca are aceeasi solicitare si cu privire la afirmatia compromiterii uneia dintre anchetele de cercetare a unui caz de coruptie la nivel inalt, precum si cu privire la asocierea intre divulgarea detaliilor confidentiale cu compromiterea anchetei de catre un membru CSM ramas neidentificat.
„Consider ca autorii raportului trebuie sa lamureasca aceste imprejurari care discrediteaza in mod nejustificat CSM si intreg sistemul judiciar”, a spus Lidia Barbulescu.
Aceasta a explicat ca referitor la potentialele conflicte de interese ale membrilor CSM, interpretarea si aplicarea cu buna credinta a legii formeaza convingerea ca nu poate exista conflict de interese, cat timp modificarile legislative din anul 2005 dau dreptul membrilor din actualul CSM sa-si pastreze functiile de conducere la nivelul instantelor si parchetelor de la care provin.
Lidia Barbulescu a mai precizat ca expertul Comisiei Europene, care a efectuat o misiune de monitorizare la data de 31 august 2006, a formulat urmatoare apreciere: „In orice caz, problema este limitata in timp, datorita faptului ca membrii viitorului CSM vor fi suspendati de drept din orice functie judiciara – vor fi noi alegeri in 2010, dar situatia s-ar putea imbunatati inainte de acest moment, ca urmare a faptului ca mandatul pentru functii de conducere este de trei ani si poate fi reinnoit o singura data. Sistemul se misca in directia pastrarii unui echilibru final.”
Presedintele CSM a mai spus ca nu corespunde realitatii imprejurarea ca detasarile magistratilor la diferite agentii guvernamentale, respectiv delegarea acestora in functii administrative in cadrul sistemului judiciar au determinat epuizarea resurselor umane la instante si parchete.
„Potrivit datelor statistice oficiale, sistemul judiciar romanesc se compune din 4113 judecatori si 2222 procurori, dintre care cinci judecatori si 13 procurori sunt detasati in afara sistemului judiciar, unii dintre acestia aflati in functii pentru care insasi legea stabileste imperativ ca e nevoie de un magistrat, respectiv agentul guvernamental si echipa acestuia, functii din cadrul DGA etc. Alti 70 de judecatori si 61 procurori sunt detasati la institutii din cadrul sistemului judiciar”, a mai mentionat Lidia Barbulescu.
De asemenea, presedintele CSM si-a exprimat nemultumirea ca in raport nu se mentioneaza si imprejurarea ca Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dezavuat public prestatia procurorului general al Romaniei de a comenta hotarari judecatoresti ce nu erau definitive si cu privire la care procurorii urmau sa exercite caile de atac.
„ICCJ a apreciat ca atitudinea procurorului general al Romaniei a fost de natura sa incalce principiul independentei justitiei”, a subliniat Barbulescu.
Presedintele CSM a adaugat ca, potrivit sondajului efectuat de Transparency International Romania, magistratii sunt constienti ca exista coruptie in sistem, insa exprimarea nu trebuie exacerbata cu privire la intregul corp de magistrati atat in ceea ce priveste coruptia, cat si in ceea ce priveste corectitudinea din cadrul sistemului judiciar.
„Magistratii considera ca trebuie exclusi din magistratura colegii gasiti vinovati de fapte de coruptie, in caz contrar perpetuandu-se neincrederea”, a mai spus presedintele CSM.
Intrebata daca s-a aflat cine din CSM a dat publicitatii raportul privind controlul efectuat vara trecuta la DNA, Lidia Barbulescu a raspuns: „In urma investigarii facute de fosta conducere a CSM nu s-a identificata ca vreun membru al Consiliului sa fi dat publicitatii acel raport. Tin sa precizez aici ca ancheta a vizat membrii alesi ai CSM.”

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.