Departamentul de Stat ne toarna turistilor americani

Departamentul de Stat ne toarna turistilor americani

0 162

Esti furat in trenurile de noapte – asa ca mai bine circula la Clasa I si niciodata singur, fii atent la hotii de buzunare, dar fii atent si in baruri sau cluburi, unde poti fi pacalit la nota de plata. Cluburile de striptease sunt o fatada pentru crima organizata – mai bine evita-le.
Plateste cash, nu cu card, intrucat iti poate fi copiat. Nu lega prietenii pe internet cu romani, pentru ca poti fi pacalit si se poate ajunge la santaj. Ai grija la caini vagabonzi, cand ii intalnesti mai bine evita-i!

CRIMINALITATE
* Turistii afla ca majoritatea infractiunilor sunt non-violente, dar ca turistii se confrunta cu hotii de buzunare si cu talharii. Sunt grupuri organizate de hoti si hoti de buzunare, uneori includ si minori, iar ele opereaza in statii de tren, autobuz, in trenuri, la metrou.
* Un numar de talharii si atacuri au avut loc in trenuri de noapte, inclusiv furturi de la pasageri din cusete inchise. Ambasada va recomanda sa folositi cea mai buna clasa de tren pe care o aveti la dispozitie si sa calatoriti cel putin impreuna cu o alta persoana, este un alt sfat primit de turisti.
* Pacaleli in cluburi sau baruri: Turistii sunt informati ca Ambasada a primit informatii despre situatii in care clientii unor astfel de cluburi sau baruri au primit note de plata exorbitante. O alta situatie asupra carora li se atrage atentia este faptul ca in localuri „pentru adulti”, poti fi taxat pentru bautura angajatei si pentru timpul pe care ea il petrece doar stand de vorba cu tine. „Deoarece cluburile de striptease sunt doar o fatada pentru crima organizata, Ambasada va recomanda sa evitati astfel de localuri”. Si totusi, daca le-ai frecventat si esti obligat, cu amenintari, sa platesti o nota exorbitanta, esti sfatuit a o face si apoi sa raportezi politiei acest incident.
* Constat ca romanul e inventiv, iar americanii sunt avertizati in privinta asta. Modalitatea in care sa ti se fure actele si banii este sofisticata, spune Departamentul de Stat, exista indivizi imbracati in haine de politist care abordeaza potentiala victima, ii flutura in fata o insinga/legitimatie si apoi ii cer pasaportul si portmoneul, pe care, de cele mai multe ori, le obtin.
* Calatorii sunt avertizati sa foloseasca bani lichizi, nu cardul, pentru a plati bunuri si servicii, pentru ca sunt foarte multe fraudele cu carti de credit. Au fost gasiti comercianti care au folosit informatiile de pe card si au facut cumparaturi ilegale din conturile clientilor, sunt avertizati turistii. Mai mult, li se spune ca ATM-urile, numeroase in orasele mari, sunt tinta hotilor de identitati si e mai bine sa fie folosite doar ATM-urile din interiorul bancilor.
* Americanii sunt sfatuiti sa fie precauti si cu prieteniile legate prin internet, cu tinere doritoare de o relatie stabila, pentru ca scopul este unul singur: santajul.

Alte indicatiile oferite turistilor americani
• Cainii abandonati
se gasesc peste tot in Romania si sunt in general tolerati. Cainii vagabonzi sunt adesea hraniti si ii vezi in special prin parcuri sau in jurul parcurilor. Unele statistici arata ca un om e muscat in fiecare ora de un caine vagabond, in Bucuresti, capitala tarii. Fiindca nu se stie daca acesti caini sunt vaccinati, trebuie luate masuri pentru prevenirea turbarii. Daca vedeti un caine care pare agresiv, cel mai bine este sa va schimbari ruta, pentru a-l evita.
Accidentele de circulatie sunt cea mai periculoasa amenintare la adresa vietii cetatenilor americani care viziteaza Romania”, crede departamentul de Stat. Romania e pe locul 126 din 134 privind calitatea drumurilor, potrivit Forumului Economic Mondial, cu doar 270 de km de autostrazi. Si, in timp ce drumurile din orasele mari si care leaga orasele mari sunt in general in bune conditii, restul sunt „prost reparate, neasfaltate, prost luminate sau inguste si cu marcaje lipsa”.
Asta se combina cu sofatul „agresiv si/sau neatent”, asa ca Romania are cea mai mare rata de victime pe autovehicul din Uniunea Europeana.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.