Demonstratia laptarilor si vacarilor

Demonstratia laptarilor si vacarilor

0 76

Ieri au avut loc in tara, in localitatile in care functioneaza fabrici de prelucrare a laptelui, demonstratii si pichetari ale acestora.


Astfel au fost pichetate fabricile din Bucuresti, Cluj, Alba, Sighisoara si Vatra Dornei.


La demonstratia de protest din Bucuresti au participat si producatori din judetul Brasov.


Nemultumirile care au declansat aceste proteste sunt legate de banii putini care le sunt platiti producatorilor de catre procesatori.


In timp ce in Uniunea Europeana guvernele sprijina agricultura, subventionand-o – si in cadrul acesta si producatorii de lapte – la noi un litru de lapte este platit doar cu 0,50+0,30=0,80 lei. 50 de bani da procesatorul, 30 de bani este subventia, dar care trece, curios si ciudat, pe la procesator.


Protestatarii cer, in primul rand, marirea sumei ce li se plateste la litru: cel putin 1,00 leu/litru la laptele calitate valabila pentru in tara si cel putin 1,50/litru la calitatea europeana.


Deasemenea ei doresc sa se mai taie din aripioarele procesatorilor la incheierea contractelor, caci acestia isi iau prea multe drepturi in raport cu producatorii.


In acest timp, in rafturile magazinelor, litrul de lapte ajunge la un pret de cu patru – cinci ori mai mare decat este el vandut procesatorilor. Schema ar arata cam asa: 0,80 procesatorul < 1,80-2,00 procesator< 3,50-4,00 raft magazin.Unul dintre demonstranti a afirmat ca producatorii castiga cel putin de zece ori pe cat platesc laptele brut, caci din acesta mai scot smantana, unt si frisca etc.


Pe de alta parte procesatorii invoca, la randul lor, conditiile impuse la incheierea contractelor cu magazinele, mai ales de supermarketuri, care le reduc foarte mult castigul. Iar in caz ca ar da producatorilor mai mult, ar trebui sa ridice la randul lor pretul de vanzare ceea ce ar face sa scada deverul, avand in vedere veniturile mici ale romanilor.


In ce priveste demonstrantii, acestia au venit legati cu lanturi si bluze si halate pe care scria “sclav in Romania”. Unii purtau sicriul laptelui romanesc, iar minifanfare cantau marsuri funebre.


Demonstratia a fost organizata de Federatia Agrostar.


Tinand seama de parerile ambelor parti, cate ceva dreptate existand la fiecare, si de iminenta scumpire a laptelui – in context cu alte scumpiri la alimentele de baza – ar fi cazul ca Ministerul Agriculturii, precum si celelalte institutii abilitate, sa intervina urgent pentrureglementarea situatiei, caci producatorii ameninta – si n-ar fi de mirare sa o puna si in practica – cu incetarea producerii acestui aliment de baza, taind sau vanzand vacile si pastrandu-si cat le trebuie lor, caci nu mai pot lucra doar in pierdere.


?


Dan Bota ???

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.