Deficitul bugetar pe 2008 se apropie de 5 la suta din PIB

Deficitul bugetar pe 2008 se apropie de 5 la suta din PIB

0 91

Conform ddeclaratiilor premierului Emil Boc, datele preliminare pentru 2008 indica un deficit bugetar de aproape 5% din PIB, in conditiile unei cresteri economice de 8,3%, si venituri de 43 miliarde euro, cu sapte miliarde euro mai putin decat prognoza bugetara pentru acest an, ceea ce impiedica achitarea unor facturi.
„Datele pe care le avem in momentul de fata sunt destul de proaste. Pe de o parte, deficitul bugetar se apropie de 5%, in conditiile in care am avut o crestere economica de 8,3%. In ceea ce priveste veniturile, la bugetul de stat trebuia sa fie in jur de 31,4% din PIB, adica in jur de 50 miliarde euro si sunt in jur de 43 miliarde euro”, a spus Boc, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern. El a afirmat ca aceste probleme determina in prezent imposibilitatea de plata a multor obligatii contractuale ale Guvernului.
„Sunt foarte multe facturi de sute de milioane de euro, la transporturi, in educatie, pentru infrastructura, care nu sunt achitate, datorita modului prost si deficient in care au fost concepute si prognozate veniturile in cadrul bugetului de anul trecut”, a afirmat seful Executivului.
Proaspatul premier a mai declarat ca deciziile privind pensiile si salariile vor fi anuntate de Guvern la momentul prezentarii proiectului de buget pentru 2009 si ca angajamentele legale si politice vor fi realizate „in limita resurselor existente”.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.