Defectul ocular al presedintelui

Defectul ocular al presedintelui

0 106

Nici macar abundenta de informatii ce vor curge dupa definitivarea numaratorii voturilor nu garanteaza ca fiecare din analistii politici ce ocupa un loc pe ecranele patriei va apuca o ciozvarta pe care sa o rontaie la o ora de audienta. Or fi multe stirile, dar e densa si dorinta veleitarilor in interpretarea politichiei de a se lauda cum au anticipat ei toate detaliile scrutinelor consumate ieri odata cu inchiderea urnelor.


Intoarcerea pe toate fetele a votului pentru europarlamentari si a optiunii pentru sau in favoarea votului uninominal vor ocupa mult din spatiul de emisie al televiziunilor. Pana una-alta, dublul scrutin petrecut duminica da la iveala doua fete, ca un astru trecut printr-o emisiune de interpretarea zodiacului. Cea luminoasa, in care fiecare din partidele ce au trecut pragul electoral si au prins mandate in Parlamentul European zambeste larg si optimist, si cea intunecata, din care se mai aude discursul funebru al presedintelui Traian Basescu la capataiul raposatului uninominal.


PD, PSD, PNL, PLD, UDMR + independentul Laszlo Tokes isi iau masurile pentru costumele europene in care vor imbraca metehnele mioritice inainte de a le trimite pe bancile Parlamentului European. In conul de umbra, un matroz incercat impinge de la tarm, ca intr-un ritual din mari exotice, piroga neagra in care zace referendumul ucis de indiferenta alegatorilor.


Daca, de-o parte, bucuria este compartimentata in fagurele politic, in gaoacele caruia fiecare exulta proportional cu numarul fotoliilor de europarlamentar obtinute, de cealalta parte tristetea indoliata este compacta si ar trebui s-o resimtim cu totii. Macar toti cei care credem ca votul uninominal este de preferat celui pe liste, fie si pentru motivul ca ar fi o premiera in Romania.


Desi majoritatea covarsitoare a cetatenilor parea convinsa ca uninominalul este o solutie de asanare a mocirlei de liste in care zace politica, absenteismul feroce de la urne ii face vinovati de esecul referendumului pe toti cei care n-au catadicsit sa se deplaseze pana la sectia de votare.


Fire optimista, este putin probabil ca romanul va adasta prea mult sa caineze. Seful statului este primul care n-o face, confirmand morala basmului romanesc cu ochiul care rade si cel care plange. Lacrima si cearcanul de la referendum sunt contrazise de ridurile de multumire din jurul ochiului cu care vegheaza din umbra asupra PD-ului.


Recunoasteti ca, pentru o clipa, v-ati fi dorit sa suferiti de defectul ocular al presedintelui.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.