Dedolarizarea planetei – pasul important pentru o lume multipolară!

Dedolarizarea planetei – pasul important pentru o lume multipolară!

0 68

Rolul din ce în ce mai mare al Indiei în dedolarizare prin numărul său tot mai mare de tranzacții energetice fără (nedenominate în) dolari cu Rusia remodelează sistemul financiar global prin reducerea dominației anterioare a acestei monede și conducând astfel la o stare de lucruri mai multipolară pentru toată lumea.

Reuters a raportat saptămâna aceasta că „Ofertele petroliere de zeci de ani din Rusia către India cu dominația dolarului”, s-au oprit. Agenția și-a informat cititorii că aranjamentul dintre cei doi, de a folosi monede naționale sau terțe, are tendința de extindere, dând exemplu Emiratele Arabe Unite, atrăgând atenția că acest aspect este extrem de important căruia toată lumea trebuie să-i acorde atenție. Deasemenea a reamintit, cititorilor că directorul general adjunct al FMI, Gita Gopinath, a prevăzut (incă din martie 2022, după începerea operațiunii speciale a Rusiei), că sancțiunile Occidentului „ar putea eroda dominația dolarului”. 
Iată, exact asta s-a întâmplat, India accelerând dedolarizarea prin acordurile sale energetice nedenominate în dolari cu Rusia. 
Rusia a devenit cel mai mare furnizor al Indiei în ultimul an și acum asigură nevoile țării, este, al treilea importator de petrol din lume și a cincea economie din șume. Noile lor legături energetice, și în special dimensiunea crescândă de dedolarizare a tranzacțiilor lor, sunt astfel extrem de importante la nivel global.
Nimic din ceea ce tocmai a fost descris nu este condus de vreo animozitate anti-americană din partea Indiei, deoarece totul este motivat pur de urmărirea intereselor naționale obiective ale acelei țări
Delhi nu a avut de ales decât să se diversifice treptat, îndepărtând de acordurile energetice în dolari cu Moscova, din cauza sancțiunilor ilegale ale Washingtonului. 
Conducerea sa multipolară nu avea să lase cea mai populată țară din lume să intre într-o criză economică doar pentru a mulțumi SUA, evitând importul de petrol cu ​​preț redus din Rusia.
Sfidând presiunile americane asupra acesteia de a ceda în mod unilateral acele interese naționale obiective menționate mai sus, economia Indiei a ajuns să crească cu de două ori mai mult decât cel al Chinei, ceea ce a contribuit la catapultarea acestei țări în fruntea tranziției sistemice globale către multipolaritate. India este acum pregătită să conducă de facto Sudul GlobalGlobal, în a ajuta țările în curs de dezvoltare să echilibreze Miliardul de Aur și Antanta chino-rusă.

Editorialist turc: Occidentul pierde conducerea Eurasiei - Flux24.ro

Dacă India ar fi respectat sancțiunile ilegale ale SUA, atunci New York Times nu ar fi recunoscut recent că restricțiile impuse de americani au eșuat, la fel cum și eforturile Occidentului de a „izolare” Rusia. Datorită în mare măsură marii strategii cu adevărat independente a acelei Mari Puteri din Asia de Sud, această ultimă fază a Noului Război Rece nu s-a încheiat în mod decisiv cu victoria Miliardului de Aur asupra Rusiei și restabilirea unipolarității. Toate acestea ar fi fost în detrimentul Indiei și oricărei persoane, in detrimentul interesele altor țări în curs de dezvoltare.
Prin urmare, India a schimbat cursul istoriei, rămânând angajată în urmărirea intereselor sale naționale obiective, care, pentru a le aminti tuturor, nu sunt conduse de nicio dorință de a dăuna intereselor terților precum SUA. 
Rolul său din ce în ce mai mare în dedolarizare prin numărul tot mai mare de tranzacții energetice nedenominate în dolari cu Rusia transformă, de asemenea, sistemul financiar global prin reducerea dominației anterioare a monedei respective și conducând astfel la o stare de lucruri mai multipolară pentru toată lumea.
Chiar și SUA pare să fi acceptat în sfârșit că nu poate inversa această tendință, ceea ce este dovedit de fostul ambasador al Indiei în Rusia, Kanwal Sibal, care a spus recent pentru TASS „În ultimul timp, discursul de la Washington s-a schimbat și Indiei nu i se mai cere să nu mai cumpărați petrol din Rusia”. 
Într-o vizită recentă în India, secretarul Trezoreriei SUA a spus de fapt că India poate cumpăra petrol la preț redus de la Rusia atâta timp cât dorește, atâta timp cât petroliere occidentale și companiile de asigurări nu sunt folosite.
Cu toate acestea, ideologii radicali liberalli globalişti precum George Soros, creierul Revoluţiei Colorate (PORTOCALII), încă se agaţă cu disperare de visul de a restabili hegemonia unipolară în declin rapid a SUA, de aceea a declarat de facto Războiul Hibrid împotriva Indiei în timpul Conferinţei de Securitate de la Munchen luna trecută. 
Rămâne neclar dacă el și rețeaua sa au suficient sprijin în Occidentul pentru a promova acea agendă de schimbare a regimului, dar amenințarea sa este încă îngrijorătoare și ar trebui luată în serios.
Cel mai recent raport al Reuters despre rolul Indiei în accelerarea dedolarizării ar putea alimenta interesul „excepționaliștilor occidentali” care au aceleași păreri în sprijinirea războiului său hibrid de facto împotriva acestei țări, astfel încât observatorii ar trebui să monitorizeze îndeaproape evoluțiile conexe pentru a evalua dacă acest lucru se întâmplă. 
În orice caz, cei care susțin sincer multipolaritatea ar trebui să aplaude cu voce tare India pentru rolul său indispensabil în facilitarea cuprinzătoare a acestui proces, în special dimensiunea sa financiară, așa cum este descrisă în această analiză.

Autor: Andrew Korybko
Sursa: substack.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.