Dedeman o poveste de succes! (2) Ne-am născut într-o familie săracă, acum…...

Dedeman o poveste de succes! (2) Ne-am născut într-o familie săracă, acum…

0 807
 
ETERNA ÎNTREBARE: "CARE E URMÄ‚TORUL PAS?"
Cu acest capital, dar mai ales cu credite luate de la bănci, fraÅ£ii Pavăl au început să se extindă după un plan simplu ÅŸi eficient. În loc să închirieze spaÅ£ii comerciale, au preferat să se împrumute ÅŸi să le cumpere. Dobânzile la bănci erau mari, dar niciodată mai mari decât inflaÅ£ia galopantă din anii '90, ceea ce făcea creditele mai uÅŸor de achitat.
Când au ajuns la al treilea magazin de mobilă în Bacău, s-au întrebat care e următorul pas. "Al patrulea magazin de mobilă nu mai mergea ÅŸi noi voiam să ne extindem. Atunci am început să vindem ÅŸi materiale pentru amenajări, instalaÅ£ii, diverse lucruri. A început să se contureze profilul de astăzi. Se căutau foarte mult aceste produse, cererea era mult mai mare decât oferta. Am ajuns la trei magazine de mobilă ÅŸi cinci de decoraÅ£iuni. Am hotărât să mergem ÅŸi în afara oraÅŸului ÅŸi am luat legătura cu cei de la Romtelecom să vedem dacă puteam face o reÅ£ea internă prin care să vedem stocurile ÅŸi să avem un control. Am fost primii care am lucrat online, am Å£inut ca totul să fie organizat ca la carte. Am început să construim: la Roman, la ComăneÅŸti, la IaÅŸi. Am ajuns la vreo 20 de magazine mici în care vindeam mobilă ÅŸi materiale pentru amenajări".
Se întâmpla prin anul 2001. FraÅ£ii Pavăl s-au oprit pentru o clipă în loc ÅŸi au făcut bilanÅ£ul primului deceniu din istoria Dedeman. Plecaseră cu un angajat ÅŸi cu un butic de 16 metri pătraÅ£i, iar acum aveau 245 de oameni ÅŸi 20 de magazine care împânziseră oraÅŸele din Moldova. S-au uitat unul la altul, apoi ÅŸi-au pus aceeaÅŸi întrebare: "Care e următorul pas?". Pentru a afla răspunsul, DragoÅŸ Pavăl s-a urcat în maÅŸină ÅŸi a plecat într-o călătorie prin ţările dezvoltate din Europa. "Am mers în Italia ÅŸi Austria, să văd cum vând ei materiale pentru amenajări. Intram în magazine, mă uitam, puneam întrebări. Am văzut marile lor magazine de bricolaj ÅŸi m-am gândit că atunci când vor veni peste noi, ne vor elimina. Am zis că trebuie să facem ceva ca să Å£inem pasul".
 
CREDIT DE 1,5 MILIOANE DE EURO FÄ‚RÄ‚ GARANÅ¢IE
Străinii nu s-au lăsat prea mult aÅŸteptaÅ£i. În 2002, francezii de la Bricostore deschideau, la BucureÅŸti, primul magazin de bricolaj din România. Undeva în Moldova, neÅŸtiuÅ£i de nimeni, fraÅ£ii Pavăl pregăteau strategia de apărare împotriva "cotropitorilor" străini. Au pus pe hârtie un proiect ÅŸi a început să caute finanÅ£are. Era pe vremea când băncile străine pătrundeau în România. După ce se luptaseră ani la rând cu birocraÅ£ia draconică a băncilor autohtone, întâlnirea cu olandezii de la ABN-Amro a fost floare la ureche. Batavii au făcut o analiză la sânge, au vizitat compania ÅŸi le-au acordat un credit de 1.500.000 de euro fără nicio garanÅ£ie!
"Cu aceÅŸti bani am făcut la Suceava un magazin care avea 3.500 de metri pătraÅ£i, un monstru faţă de ceea ce aveam până atunci. Era o hală mare, exact cum sunt acum marile magazine de bricolaj. E funcÅ£ional ÅŸi astăzi, numai că l-am extins de două ori ÅŸi are 10.000 de metri pătraÅ£i. A fost magazinul cu care am învăţat cum se face, dar ne-a fost teribil de greu. Cele mai mari dificultăţi erau cu furnizorii, care nu înÅ£elegeau că trebuie să eticheteze produsele ÅŸi să pună cod de bare. Cine punea pe vremea aceea cod de bare la produsele de amenajări? Åži atunci am făcut o muncă titanică. Aveam imprimantele noastre, tipăream ÅŸi etichetam noi", îÅŸi aminteÅŸte DragoÅŸ Pavăl.
Pornind de la Suceava, Dedeman a deschis magazine de bricolaj în toate marile oraÅŸe din Moldova, pe care lanÅ£urile străinilor au ocolit-o la început, preferând BucureÅŸtiul ÅŸi alte oraÅŸe mai dezvoltate. Când a sosit momentul intrării în BucureÅŸti, fraÅ£ii Pavăl s-au lovit de preÅ£urile astronomice ale terenurilor. "Luasem un nou credit ca să ne extindem, dar preÅ£urile terenurilor erau aberante ÅŸi atunci am mers special în Polonia, să văd ce se întâmplă la ei. E o Å£ară aflată cu mult înaintea noastră ÅŸi am constatat că preÅ£urile erau la mai puÅ£in de jumătate în comparaÅ£ie cu România. Åži n-am mai cumpărat, mi-am dat seama că trebuie să se întâmple ceva. A venit criza, preÅ£urile au scăzut ÅŸi noi ne-am extins, speculând această perioadă în favoarea noastră. Pentru noi, criza a fost un mare noroc ÅŸi ne-a ajutat să câÅŸtigăm lupta cu m! arile lanÅ£uri ale străinilor".
 
EPILOG
Suntem în luna decembrie a anului 2012. Dedeman-ul fraÅ£ilor Pavăl s-a extins în toate zonele geografice ale ţării ÅŸi este lider detaÅŸat pe piaÅ£a magazinelor de bricolaj. ToÅ£i cei opt fraÅ£i Pavăl (ÅŸase băieÅ£i ÅŸi două fete) lucrează în companie. DragoÅŸ ÅŸi Adrian sunt acÅ£ionari, ceilalÅ£i ocupă diverse funcÅ£ii, "după capacităţile ÅŸi abilităţile fiecăruia". "PărinÅ£ii nu ne puteau Å£ine pe toÅ£i în ÅŸcoală, iar fraÅ£ii noÅŸtri mai mici s-au sacrificat pentru ca eu ÅŸi Adrian să putem face o facultate. A fost o datorie morală să-i aducem pe toÅ£i lângă noi", spune DragoÅŸ Pavăl.
Însă ceea ce citiÅ£i este doar epilogul acestui articol, nu ÅŸi al poveÅŸtii fraÅ£ilor Pavăl. Povestea lor continuă fiindcă pentru ei există întotdeauna următorul pas. Plănuiesc să se extindă în afara ţării, pentru început în Republica Moldova ÅŸi, apoi, unde vor mai vedea cu ochii. Să se retragă sau să vândă nu le-a trecut niciodată prin cap. Oferte au avut ÅŸi vor mai avea, dar nici nu vor să audă de ele.
DragoÅŸ Pavăl are trei copii, dar spune că Å£elul său. principal nu este să le lase o moÅŸtenire, ci o educaÅ£ie. "Fiica mea cea mare are 19 ani ÅŸi anul ăsta termină colegiul în ElveÅ£ia, iar apoi vrea să-ÅŸi continue studiile la Londra. Am un contract cu ea, prin care mi-a promis că după studii se întoarce acasă. E un contract scris, să ÅŸtiÅ£i. Sigur, e simbolic, îl putem rupe oricând, dar ea o să-ÅŸi Å£ină cuvântul".
Povestea familiei Pavăl merge mai departe. Åži cine ÅŸtie cât ÅŸi până unde va mai continua această poveste?
Iata ce spune Dragoş Pavăl, acţionar principal Dedeman:
"Când am luat credite peste credite, au fost ÅŸi momente în care m-am gândit că putem pierde tot. Dar ne-am născut într-o familie săracă. Ce putea să ni se întâmple? Să ne întoarcem de unde am plecat".
"Noi nu am făcut niciodată afaceri cu statul. Am dat pe un magazin mai mult decât a plătit cineva pe Hotelul Moldova din Bacău, care avea 12 etaje. E treaba lor, pe noi nu ne-au interesat afacerile cu statul.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.