Declarație șoc – oameni înpinși în stradă de companiile nemulțumite de unele...

Declarație șoc – oameni înpinși în stradă de companiile nemulțumite de unele decizii ale coaliției!

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, crede că multinaționalele prezente în România dar și companiile autohtone care sunt nemulțumite de anumite măsuri adoptate de Guvern ar putea avea interesul să aducă în stradă „câțiva instigatori” pentru a crea „o problemă falsă”.

“Dacă ministrul de Finanţe sau Guvernul aplică o măsură care este contrară interesului unor anumite companii din România şi din lume, cine poate să creadă că acele companii nu vor avea un interes să aducă în stradă câţiva instigatori, cu potenţialul financiar pe care îl au şi nu numai, pentru a instiga, pentru a crea o problemă falsă?
Este o ipoteză care se poate întâmpla. (…)
Nu se schimbă Guvernul în stradă.

Guvernul se schimbă la vot democratic”, a declarat ministrul marți seara, la Antena 3, potrivit agenției de știri news.ro.

Declarația ministrului Teodorovici nu este singulară în aceasă perioadă. Foarte mulți analiști politici, foști miniștri au comentat mitingul neautorizat, lansat sub sigla DIASPOREI, o repetare a protestelor din prima parte a anului 2017. O tentativă prin care se încearcă demisia Guvernului Dăncilă ca un preambul la o criză prelungită, care pe langă obiective punctuale, schimbarea legii Off-shore, acreditarea proastei administrări a țării sau discreditarea coaliției PSD-ALDE
Era de așteptat ca, după votul dat în Camera Deputaților a singului act normativ care protejează resursele țării, Legea off-shore (refuzată de președintele Iohannes la promulgare), să fie o demonstrație de forță a celor care vedeau accesul la resursele de petrol și gaze din Marea neagră doar ca un „cadou”.

Americanii așteptau legea
Iată ce declara trimisul special al președintelui  Trumpl, la sfârșitul lunii iunie a.c. „Astăzi, companiile americane au un rol în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte descoperite la țărm și în Marea Neagră, care au potențialul de a transforma România în exportator de gaze naturale. Aceste noi surse de importanță vitală vor consolida economia României și vor promova securitatea energetică a întregii regiuni”. Totspunea Wess Mitchell, mai spunea că: Așteptăm cu interes adoptarea Legii Offshore și lăudăm dezvoltarea rapidă de către România a infrastructurii și resurselor necesare pentru gazoductul BRUA pe teritoriul său” .

Mai clar de atît nu se putea: legea off-shore, care reglementează exploatarea marină, era așteptată cu nerăbdare, iar coaliția PSD-ALDE, în Camera deputaților, au cam stricat unele „socoteli” făcute de marile companii interesate la un acces cît mai facil la marile rezerve de petrol și gaze .

Inpolitics despre discursul lui Wess Mitchell, americanul trimis de Donald Trump la București: Adoratorii lui Kovesi mizau pentru un mesaj nervos împotriva PSD și în favoarea anticorupției, dar au primit, în schimb, unul pragmatic, despre bani

Prospecțiunile din ultimii ani în Marea Neagră au scos la iveală cantități uriașe de gaze, care urmează să fie extrase de americani în parteneriat cu ai noștri și livrate către anumite state europene, transformînd România în concurent direct al Rusiei, în domeniu. Mai mult slăbirea dependenței energetice, mai ales a statelor foste comuniste din UE, va însemna și o reașezare geopolitică, iar România unul din marii beneficiari a noilor schimbări.
Tot Wess Mitchell, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa și Eurasia (poziție ocupată de Victoria Nuland, cea care l-a ținut pe Băsescu la Cotroceni împotriva voinței exprimate 7,5 milioane de români), ne oferă dovada că avem dreptate. Acesta a vorbit pe larg la reuninea de la București și despre importantul Summit al celor Trei Mări (cele trei mări — Adriatică, Baltică și Neagră N.R.) care va fi organizat în toamnă în țara noastră. Inițiativa celor Trei Mări (ITM), lansată de președinții Poloniei și Croației, Andrzej Duda și Kolinda Grabar-Kitarović în 2015, include în prezent 12 state membre ale UE, cuprinse între Marea Baltică, Adriatică și Marea Neagră (BABS). Este vorba despre Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, cele trei țări baltice (Lituania, Letonia, Estonia), apoi Austria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria.
Date fiind atât sa poziția geografică, cât și abundența resurselor sale, România este o componentă crucială a securității energetice a Europei și nu întâmplător presiunea destabilizatoare asupra țării nu are alt rost decât acela de ne a menține statul de colonie implementat în ultimele decenii.
Așa că o criză politică prelungită în România este o mizerie ce ni se face cadou in Anul Centenarului incusiv din prespectiva preluării din ianuarie 2019 a președinției UE.

Horia D.R.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.