Declarația unică!Termenul pentru depunere s-a prelungit până pe 31 iulie!

Declarația unică!
Termenul pentru depunere s-a prelungit până pe 31 iulie!

0 225
Guvernul a adoptat, în ședința de joi, o ordonanță de urgență prin care a fost prelungit, până pe 31 iulie, termenul de depunere a declarației unice de către contribuabili, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. 
„Termenul a fost prelungit până la 31 iulie pentru depunerea declarației unice. Termenul era inițial 16 iulie. Cu alte cuvinte, toate acele modificări făcute de Guvern în acest an rămân în vigoare, dar cu schimbarea termenului prorogat. Bonificațiile rămân în vigoare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Astfel, contribuabilii pot depune până la 31 iulie declarația unică privind contribuțiile sociale și impozitul pe venit datorate de persoanele fizice. Declarația poate fi depusă și on-line.
Conform unui comunicat de presă recent al ANAF, 16 iulie 2018 era data limită pentru depunerea Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
„Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au de asemenea obligația de a depune Declarația Unică”, informează ANAF.
Declarația Unică se depune online, atât prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV), pe baza de nume utilizator și parolă sau cu certificat digital calificat, cât și prin intermediul portalului e-guvernare.ro.
Declarația se poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
Pentru depunerea online a Declarației Unice până la 16 iulie 2018, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 și plătit integral până la 15 martie 2019. Bonificația se acordă corespunzător și pentru contribuțiile sociale datorate potrivit legii.
Printr-o declarație rectificativă, Declarația Unică poate fi modificată de către contribuabili din proprie inițiativă, ori de câte ori informațiile declarate anterior trebuie rectificate.
Nu este inutil să atragem atenția asupra modului extrem de greoi în care se face accesul la site-ul ANAF sau SPV. După ce este depășită această barieră esti pus in fata unor capcane ce tin de formate, blocaje în funcționarea site-ului, lipsa unei semnaturi electronice (nu stim dacă s-a depășit această situatie) și imposibilitatea accesării DECLARAȚIEI.
Dl ministru, care se tot dă pe sticlă pe la televiziuni, ar face bine să promoveze rapid un spot publicitar cu modul de completare a Declarației Unice. Poate ca una din televiziuni îl va pune pe dl Teodorovici să facă o completare în direct a Declarației Unice, pentru că doar așa iși va da sema cat de greoaie este întreaga procedură. Cu această ocazie poate va deființa pentru persoane fizice semnatura electronica, o găselniță portocalie prin care contribuabilul este jumulit de bani. Oare nu realizează ca procentul extrem de mic, de cca. 10%, din declaratiile depuse sunt in format electronic, au o singura cauza – accesul greu la site, procedura de completare și trimitere (semnatura electronica) a formularului.
Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.