Declarația Unică 2018: 600.000 de depuneri, din care 190.000 online. Termenul limită...

Declarația Unică 2018: 600.000 de depuneri, din care 190.000 online. Termenul limită este 31 iulie

0 222

Poate că ar trebui să fie eliminate basismele. De ce trebuie certificat acredidat pentru un contribuabil să depună o declaratie? O pierdere de timp și o cheltuiă inutilă pentru 1 - 3 utilizări pe an. Totul este făcut pentru ca unii din SISTEM (paralel cu statul de drept și interesul românilor) să mai câștige bani pentru lucruri inutile.

Cu toată prelungirea termenului depunerile sunt sub așteptările oficiialilor. Până în prezent au depus Declarația Unică un număr de peste 600.000 de persoane fizice, din care online 190.000, totuși de 3,5 ori mai multe decât anul trecut. In continuare sunt probleme, dincolo de aglomerația de la ghișee, rămâne greoaie procedura de acces si completare a formularului.

Termenul limită de depunere a Declarației unice este 31 iulie online, prin intermediul aplicației care poate fi accesată la adresa declunica.anaf.ro , cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual, prin certificat digital calificat sau prin intermediul portalului e-guvernare.ro. De asemenea, Declarația Unică se poate depune și în format hârtie direct la registratura administrațiilor fiscale ale ANAF, sau prin poștă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor.
Declarația unică se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, și de cele care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri și aleg să plătească contribuția de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligația de a depune Declarația Unică.

Pentru depunerea online a Declarației Unice până la 31 iulie 2018 se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 și plătit integral până la 15 martie 2019.
Bonificația se acordă corespunzător și pentru contribuțiile sociale datorate potrivit legii. Nedepunerea la termenul prevăzut de lege de către persoanele fizice a Declarației Unice se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art.336 alin.(3) din Codul de Procedură Fiscală.

Fără complicatii la acces la contul pesonal si depunere
Poate că ar trebui să fie eliminate basismele din SEN. Iată ce găsim pe portalul e-Guvernare:
Informam toti utilizatorii SEN ca incepand cu data de 3 martie 2010, in conformitate cu HG nr. 104  privind modificarea HG 1085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, referitoare la implementarea Sistemului Electronic National, serviciile publice oferite prin SEN pot fi utilizate in baza detinerii unui certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, motiv pentru care operatorul SEN nu mai emite certificate digitale proprii.
De ce trebuie certificat acredidat pentru un contribuabil să depună o declaratie? O pierdere de timp și o cheltuiă inutilă pentru 1 – 3 utilizări pe an. Totul este făcut pentru ca unii din SISTEM (paralel cu statul de drept și interesul românilor) să mai câștige bani pentru lucruri inutile.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.