Declaratia de venit cincinala

Declaratia de venit cincinala

0 78

Din pricina unor nenorocite de prevederi legale, finele anului aduce alesilor neamului un stres suplimentar. Actualizarea declaratiilor de avere da reprezentantilor poporului o teribila bataie de cap. Adica, nu-i de-ajuns ca oamenii s-au spetit sa se imbogateasca de-a lungul intregului an?


Cand sa rasufle usurati ca Sarbatorile de iarna ii gasesc cu teschereaua doldora, pardalnica de transparenta ii obliga sa refaca raportul cu averea si sa dea seama de toate modificarile intervenite. Poporul suveran tine cu tot dinadinsul sa se uite in evidenta bunurilor stranse cu truda de cei mai reprezentativi fii ai patriei. Cata lipsa de intelegere pentru roboteala de peste an a politicienilor! Cata invidie! Ce curiozitate inveninata!


Pe unii parlamentari sau stabuleti locali, actualizarea ii gaseste atat de epuizati de truda unui an intreg de umflat conturi, ca nu mai au bietii oameni nici vlaga sa completeze un prapadit de formular. Dupa ce-au strans un an cu amandoua mainile, degetele hraparete se anchilozeaza teribil taman la rubricile cu bunuri si venituri noi.


Curiozitatea poporului trebuie, insa, satisfacuta. De-aia un personaj mai strangator ca o albinuta cum este junele pedist Boureanu gaseste energia de-a actualiza si declaratia de avere, chiar si dupa cele nu mai putin de 17 tranzactii cu proprietati imobiliare pe care le-a semnat in cuprinsul anului. Sinceritatea fantelui democrat merge pana la recunoasterea indatorarii de 6 milioane de euro pe care o are la diverse banci. Altora le-au aparut in batatura ba o masina-doua, ba un apartament, ba un teren cu casa cu tot. Mari realizari din micul salariu de parlamentar, care se incapataneaza sa ramana pipernicit chiar si dupa curele de ingrasare la care este supus in fiecare sesiune legislativa.


Daca Boureanu de Dambovita doarme linistit cu cele sase milioane de euro datorii, Zimbrul de Brasov nu se sinchiseste de sume ceva mai mici.


Un exemplu relevant este cel al insusi presedintelui Consiliului Judetean. Dintr-un impuls de respect pentru lege, Aristotel Cancescu a dorit sa se numere printre primii alesi judeteni care isi completeaza declaratia de avere. Asa ca s-a grabit sa posteze pe site-ul institutiei documentul cu pricina chiar in zorii noului an. Din graba condeiului, Cancescu a omis sa treaca pe hartie un biet depozit de 4 milioane de euro, pe care-l are la o banca anume. A revenit asupra celor scrise cateva ore mai tarziu, agasat de intrebarile curioase ale unor ziaristi informati de la Monitorul Expres. Depozitul de 4 milioane a aparut, dar a fost trecut la un alt an (2006) decat cel in care fusese realizat (2007).


O eroare oricum prea mica fata de dimensiunile sumei. Singura nepotrivire va fi atunci cand, la o agapa cu fostii colaboratori, nababul Cancescu isi va contempla? realizarile prin cristalul unui pahar pantecos, va plescai multumit din limba si va decreta cu aer de cunoscator: „2007 a fost un an bun!”.


Si 2006 a fost. N-au fost mai prejos nici 2005, 2004, 2003 etc.


Hotarat lucru, Aristotel Cancescu a avut niste ani buni. Pentru domnia sa, ar fi mai eficienta declaratia de venit cincinala.


?


Vifor Rotar


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.