Declarația de la Sfântu Gheorghe

Declarația de la Sfântu Gheorghe

0 402
DeclaraÈ›ia de la Sfântu Gheorghe – Nov. 2012
 
DeclaraÈ›ia de la Sfântu Gheorghe ne interesează pe toÈ›i! Nu este vorba de o simplă gogoriță È™i nu e inventată de Vadim È™i de Funar!
 
Transilvania este vizată de locuitorii ei cu cetățenie dublă, română È™i maghiară (sau poate invers) care nu recunosc ConstituÈ›ia României (cel puÈ›in nu È™i articolul 1), drapelul È™i imnul de stat, împărÈ›irea administrativă etc… È™i pentru care ziua naÈ›ională este zi de doliu…
 
marți, 27 noiembrie 2012

 
Ungurii au fost parte la Guvernarea Romaniei timp de 2 decenii – sunt însă decepÈ›ionaÈ›i de această guvernare È™i acum cred că soluÈ›ia este autonomia!… Desigur ei viseaza graniță cu Ungaria (probabil jinduiesc È™i la aurul din Apuseni), uitând însă un lucru esenÈ›ial: nici în vechime È™i nici astăzi, nu prea gaseÈ™ti picior de ungur prin MunÈ›ii Apuseni.
 
 
 
Declaraţie
Sfântu Gheorghe, 24 noiembrie 2012
DECLARAÅ¢IA DE LA SFÂNTU GHEORGHE
Autonomia este soluţia!
Noi, cetăţeni liberi ai României ÅŸi ai Europei în curs de unificare – exercitându-ne dreptul la asociere, precum ÅŸi cel la opinie ÅŸi libertatea de exprimare – conÅŸtienÅ£i de responsabilitatea pe care o purtăm pentru generaÅ£iile viitoare, confirmându-ne voinÅ£a comună azi, 24 noiembrie 2012, la Sfântu Gheorghe ne declarăm din nou ÅŸi cu devotament credinÅ£a în autonomia comunităţii noastre maghiare din Transilvania ÅŸi a Å¢inutului Secuiesc.
Nu mai dispunem de alţi douăzeci şi doi de ani pentru a aştepta soluţiile problemelor noastre comune de la Bucureşti. Trebuie să spunem că experienţa nefastă a deceniilor trecute este generarea problemelor, nu soluţionarea acestora prin intermediul centralizării puterii!
Am aÅŸteptat minunea cu mâinile încruciÅŸate – ne-a fost de ajuns!
Ne-am săturat de compromisurile de culise adoptate fără implicarea noastră!
Ne-am săturat de situaÅ£ia în care politiceni corupÅ£i risipesc ÅŸi fură viitorul copiilor noÅŸtri!
Ne-am săturat să plătim preÅ£ul deciziilor eronate luate de guvernele care se perindă la cârma ţării!
Ne-am săturat de negarea însăşi a existenÅ£ei Å¢inutului Secuiesc!
Å¢inutului Secuiesc a existat, există ÅŸi vrea să existe. În acest scop ne-am întrunit astăzi.
Dorim să ne simÅ£im acasă pe plaiurile natale moÅŸtenite de la înaintaÅŸii noÅŸtri. Este moÅŸtenirea noastră – Å£inem la ea.
Dorim să ne folosim în mod liber limba maternă ÅŸi simbolurile naÅ£ionale. Limba maghiară să fie a doua limbă oficială în Å¢inutul Secuiesc. Avem acest drept.
Dorim un sistem de învăţământ de sine stătător de la creşă până la universitate. Vrem să avem acest drept!
Vrem să cheltuim banii proveniÅ£i din impozitele noastre în scopul prosperităţii locuitorilor acestui Å£inut! Vrem să avem acest drept!
Vrem să ne gospodărim singuri bogăţiile naturale.Vrem să avem acest drept!
Nu vrem ca un prefect, care nu ne cunoaÅŸte problemele, să împiedice munca noastră de păstrare ÅŸi creare a valorilor.
Vrem să decidem noi înÅŸine în treburile noastre.
Vrem autonomie! Autonomia este soluÅ£ia. Scopul autonomiei este să ne asigure demnitatea sărbătorilor ÅŸi eficacitatea activităţilor zilnice – arătând totodată că putem avea un viitor sigur.
De la acestea nu facem rabat. Ne vom continua lupta prin mijloace paÅŸnice ÅŸi democratice până la atingerea obiectivului nostru final: autonomia.
Nici unul dintre noi nu are ÅŸanse de izbândă de unul singur. E nevoie de noi toÅ£i.
Facem apel la biserici! Puterea credinÅ£ei ÅŸi sistemul de valori al creÅŸtinătăţii funcÅ£ionează în cazul nostru ca busolă milenară.
Facem apel la organizaţiile noastre non-guvernamentale, care au rolul de a asigura confortul vieţii cotidiene! Trebuie să ne reclădim comunităţile.
Facem apel la intelectualii noÅŸtri din sfera ÅŸtiinÅ£ei ÅŸi a culturii! Putem fi, pe bună dreptate, mândri de unicitatea culturii transilvănene.
Facem apel la politicienii noÅŸtri! Å¢inând seama de voinÅ£a clară a maghiarilor din Transilvania, să elaboreze un plan comun de acÅ£iune pentru dobândirea autonomiei. Mai mult, să nu se abată de la acest plan indiferent de partidul maghiar pe care îl vor reprezenta în parlament.
Facem apel la vârstnici! Ne putem baza pe înÅ£elepciunea ÅŸi experienÅ£a lor.
Facem apel la tineri! Avântul lor creator asigură progresul.
Evocăm spiritualitatea Transilvaniei! Lupta noastră pentru autonomia pe care vrem să o dobândim este parte a concepÅ£iei despre Transilvania pe care o dorim – ÅŸi anume, o Transilvanie ferită de imixtiunea BucureÅŸtiului. Din acest motiv căutăm parteneriatul ÅŸi colaborarea cu acei români, care doresc recuperarea demnităţii Ardealului!
Dacă trebuie să colectăm un milion de semnături pentru a atrage atenţia Europei asupra problemelor noastre, le vom aduna.
Dacă este nevoie de o sută de mii de semnături pentru ca persoanele care au obÅ£inut mandat în Parlamentul României să simtă greutatea cuvintelor ÅŸi doleanÅ£elor noastre îndreptăţite, le vom aduna.
Dacă este nevoie de demonstraÅ£ii cu ocazia cărora să strigăm în mod repetat apelul nostru la autonomie, atunci vom ieÅŸi în stradă ori de câte ori va fi nevoie. Åži nu facem acest lucru împotriva cuiva, ci pentru noi înÅŸine.
Îl cităm pe apostolul autonomiei noastre naÅ£ionale, Kós Károly: „Va trebui să muncim, dacă vrem să trăim; ÅŸi vrem să trăim, deci vom munci.”
Cu credinţă ÅŸi asumarea răspunderii vom munci cu devotament pentru dobândirea autonomiei, în scopul păstrării ÅŸi apărării moÅŸtenirii noastre, a îmbunătăţirii prezentului pe care îl trăim ÅŸi al asigurării viitorului.
Aşa să ne ajute Dumnezeu! comunicat de presă al Partidului Popular Maghiar din Transilvania
 
Persoană de contact:
Szabó-Györke Zsombor
referent de presă al PPMT
telefon: +40 (0)762 248 696
 
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.