Vineri Consiliul Județean a dezbătut și „lucrat” în… plen”!

Vineri Consiliul Județean a dezbătut și „lucrat” în… plen”!

0 221

Plenul Consiliului Judeţean Braşov s-a întrunit în şedinţa ordinară a lunii noiembrie, desfăşurată şi de această dată în regim de videoconferinţă. Pe ordinea de zi au fost incluse 53 de proiecte de hotărâri, care au fost în prealabil dezbătute în cadrul celor opt comisii de specialitate ale forului deliberativ.

Printre cele mai importante decizii adoptate astăzi se numără Planul operativ de deszăpezire pe drumurile județene pentru iarna 2020-2021, Regulamentul pentru efectuarea serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, cheltuielile proiectului de achiziționare a echipamentelor IT pentru școlile speciale, precum şi indicatorii tehnico-economici pentru patru proiecte cu fonduri europene, referitoare la închiderea unor centre de plasament din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi construirea în locul lor a unor case de tip familial.

Planul operativ de deszăpezire pe drumurile județene
Ca în fiecare an, pentru efectuarea activităţii de deszăpezire a drumurilor judeţene, coordonată de la nivelul Consiliului Judeţean Braşov, se va acţiona pe trei zone: zona Braşov – Zărnești – Bran, care va fi deservită de SC Eurostrada SRL; zona Rupea – unde vor lucra utilajele SC Eurostrada SRL în asociere cu SC Morani SRL; zona Şercaia – Făgăraş – Cincu, unde vor interveni drumarii de la SC Consal SRL.
Planul de deszăpezire prevede montarea unor panouri parazăpezi pe anumite porţiuni expuse viscolului din drumurile DJ 103 A Braşov – Tărlungeni – Zizin; DJ 103 B Săcele – Tărlungeni – Teliu; DJ 104 A Perşani – Victoria; DJ 104 C Făgăraş – Recea; DJ 112 A Codlea – Vulcan; DJ 112 D Cărpiniş – Prejmer. În prezent, reţeaua de drumuri judeţene însumează 643,048 km, însă anumite sectoare de drumuri, care totalizează 66,589 km, vor fi închise pe perioada iernii. Pentru activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene în iarna 2020-2021, CJ Braşov a alocat peste 7,7 milioane de lei.

Regulamentul pentru efectuarea serviciului de transport public județean de persoane
Consilierii judeţeni au aprobat Regulamentul pentru efectuarea serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, precum și Caietul de sarcini al acestui serviciu. Având în vedere schimbările legislative în domeniu, în urma cărora transportul judeţean de persoane a trecut de la regimul comercial, la cel de serviciu de utilitate publică, a fost nevoie de modificarea Regulamentului în conformitate cu aceste prevederi. Documentul propus de executivul CJ Braşov şi care va fi în vigoare până cel târziu la 31 decembrie 2021, a fost completat cu un amendament care prevede posibilitatea ca beneficiarii transportului judeţean să-şi exprime gradul de satisfacţie cu privire la acest serviciu prin completarea unor chestionare.

340 de laptop-uri şi 463 de tablete destinate învăţământului special
Aleşii judeţeni au fost de acord cu modificarea Hotărârii nr. 342/2020 privind aprobarea proiectului „Achiziție de echipamente din domeniul IT pentru școlile speciale din subordinea Consiliului Județean Brașov” și a cheltuielilor legate de proiect, în sensul creşterii sumei urmează să fie accesată de administraţia judeţeană în cadrul Axei 2 a Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1.904.063,31 lei, cu o cofinanţare de 38.081,27 lei din bugetul propriu al Judeţului Braşov. În următoarele zile proiectul va fi depus, iar după aprobarea lui vor fi achiziţionate 340 de laptop-uri pentru profesori şi 463 de tablete pentru elevi. Beneficiarii proiectului sunt cadrele didactice şi elevii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Făgăraş, Şcoala Profesională Specială Codlea, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Braşov, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brădet (Săcele) şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Braşov.

Patru centre de plasament vor fi închise şi înlocuite cu case de tip familial
Plenul CJ Braşov a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru patru proiecte cu fonduri europene destinate asigurării unor condiţii mai bune de viaţă pentru copiii instituţionalizaţi. Este vorba despre:

  •  „Închiderea Centrului de plasament Alice: Construirea a două case de tip familial (cu o capacitate de 12 beneficiari fiecare) în Municipiul Codlea” și înființarea unui Centru de Zi pentru deprinderi de viața independentă prin amenajarea a 50% din etajul al treilea a imobilului situat pe strada Carpați nr. 23 municipiul Codlea, județul Brașov, finanțat prin Programul Operațional 2014-2020, Axa prioritară 8 – Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale;
  • „Închiderea Centrului de Plasament Floare de Colț: Construirea a două case de tip familial (cu o capacitate de 12 beneficiari fiecare) și înființarea unui Centru de Zi de recuperare pentru copii cu dizabilități prin amenajarea etajului 2 din imobilul situat în strada Combinatului nr. 1, municipiul Făgăraș, județul Brașov”, finanțat prin Programul Operațional 2014-2020, Axa prioritară 8;
  • „Închiderea Centrului de Plasament Dacia P1: Construirea unei case de tip familial în orașul Victoria, județul Brașov”, finanțat prin Programul Operațional 2014-2020, Axa prioritară 8;
  • „Închiderea Centrului de Plasament Dacia P2: Construirea unei case de tip familial și înființarea unui Centru de Zi pentru deprinderi de viață independente prin reabilitarea apartamentelor 3 și 4 din imobilul situat în strada Stadionului nr. 22, în orașul Victoria, județul Brașov”, finanțat prin Programul Operațional 2014-2020, Axa prioritara 8.

Aceste proiecte, fiecare în valoare de aproximativ un milion de euro, vor fi depuse în perioada următoare, în vederea aprobării de către organismul finanţator. Implementarea lor va fi asigurată de DGASPC Braşov, iar partea de cofinanţare (în cuantum de 2% din valoarea totală eligibilă), precum şi cheltuielile neeligibile existente în cazul fiecărui proiect vor fi asigurate din bugetul Judeţului Braşov.
Prin implementarea acestor proiecte, vechile centre de plasament vor fi închise, în locul lor urmând să fie construite case de tip familial care vor asigura condiţii optime pentru un număr de maximum 12 beneficiari.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.