Decizia elevilor claselor a XII-a A ÅŸi B de la Liceul din...

Decizia elevilor claselor a XII-a A ÅŸi B de la Liceul din COVASNA privind fundalul tabloului de absolvire

0 83
"În urma discuÅ£iilor pe care noi, elevii ÅŸi părinÅ£ii noÅŸtri le-am avut cu privire la simbolistica impusă pe tabloul absolvenÅ£ilor claselor a XII-a, s-a constatat că se doreÅŸte impunerea unei simbolistici exclusiv maghiare, fără ca elevii români să fie reprezentaÅ£i. DeÅŸi este de notorietate că liceul este unul mixt de la înfiinÅ£are, în ultimii douăzeci de ani se poate observa excluderea treptată a simbolisticii româneÅŸti, ca ÅŸi cum elevii români nu au fost, nu sunt ÅŸi nu au nici un viitor, nici o valoare (de la numele liceului ales prin votul etnic, până la monumentul memorial din curtea liceului, cu simbolistică exlusiv maghiară!).
Rezultatul acestor exclusivităţi este reprezentat de afirmaÅ£iile făcute atât în scris cât ÅŸi verbal de către elevii de la secÅ£ia maghiară, că liceul, în fapt, este unul exclusiv maghiar, iar elevilor români li se recomandă afabil să studieze în ÅŸcoli româneÅŸti.
Observăm că propaganda separatistă de la nivelul cancelariei a ajuns să se producă cu succes ÅŸi în rândul elevilor (adică nu sunt profesori români – doar ÅŸapte – ÅŸi doar profesori maghiari, situaÈ›ie ce generează o realitate falsă, ce duce la interpretări în consens cu anumite politici de intoleranţă, discriminatorii ÅŸi construirea unei noi „realităţi” într-un spaÅ£iu dat).
Pe cale de consecinţă, având în vedere aspectele arătate, considerăm că este imperativ necesar ca ÅŸi elevii români să existe, să aibă ÅŸi să fie reprezentaÅ£i de simbolistica lor identitară românească, aÅŸa cum ÅŸi cei de la secÅ£ia maghiară au impus-o în mod exclusivist în ultimii douăzeci de ani ÅŸi o fac ÅŸi în prezent. Astfel convieÅ£uirea în respect reciproc, toleranță si impunerea simbolisticii corelative se produce, generând o stare de normalitate, cel puÈ›in în rândul elevilor.
Considerăm că nu este doar o dorinţă, ci dimpotrivă, o obligaÅ£ie, a factorilor decidenÅ£i, de a Å£ine cont de simbolistica identitară românească, care este un drept inalienabil, altfel o putem considera o provocare perpetuă.
Prin urmare, avem credinţa că nu avem dreptul şi nu ne putem permite să mai negociem de fapt, chiar existenţa şi realizările noastre de performanţă instructiv-educaţională. Este un drept al nostru şi nu un privilegiu.
În consecinţă, în locul mult invocatei opere de artă „Drumul lui Korosi” solicităm impunerea unei simbolistici identitare româneÅŸti. Astfel, avem convingerea că se vrea ÅŸi se doreÅŸte confirmarea că Liceul „Korosi.Cs. Sandor” nu este unul exclusiv maghiar, ci unul mixt, aÅŸa cum este în realitate.
Aceasta este decizia finală pe care o comunică, susÅ£in ÅŸi o semnează(conform listei de semnături ataÅŸate) elevii claselor a XII-a A ÅŸi B de la Liceul „K.Cs. Sandor” din oraÅŸul Covasna, judeÅ£ul Covasna".
 
Publicat Sâmbãtã, 20 aprilie 2013
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.