Decenţă?! Rasaliu: ,,destituirea este firească. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu!”.

Decenţă?! Rasaliu: ,,destituirea este firească. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu!”.

0 120

După aproape trei ani în care au existat numeroase speranțe, probleme şi provocări, prefectul judeţului, Marian Rasaliu, a ajuns la final de mandat, scurtat de către Guvernul Orban.
Într-o ultimă conferinţă de presă ca prefect, Marian Rasaliu a prezentat câteva din realizăirle mandatului său. Cea mai clară este cea legată de Serviciile Paşapoarte şi Înmatriculări. Cu ajutorul ministrul Carmen Dan, după ce „SERVICIILE” se aflau locul patruzeci din patruzeci şi unu din ţară la venirea sa, acum au ajuns în primele trei ca eficienţă.

Rasaliu a ţinut să-i transmită succesorului său să pună la aceeaşi masă toate instituţiile şi să păstreze o relaţie bună cu toate acestea, prin dialog şi comunicare, indiferent că este vorba de Consiliul Judeţean sau de primăriile din judeţ. Totodată, el le-a mulţumit colegilor săi spunând că „în cei aproape trei ani în care am fost prefect nu aş fi putut face nimic fără susţinerea colegilor din cabinet şi a celor doi subprefecţi, respectiv Ciprian Băncilă şi Adrian Folea”.
În perioada în care a fost prefect, Rasaliu a precizat că şi-a stabilit câteva obiective clareşi că „am fost în alertă 24 din 24 de ore”.

O ultimă măsură: grup de acţiune anti-urs
Marian Rasaliu, a anuţat joi o ultimă iniţiativă dusă la capăt chiar în aceast săptămână. Astfel, marţi – chiar în ziua în care la Bucureşti se discuta demiterea sa, la Prefectură a fost stabilită o procedură de lucru pentru situaţiile în care urşii ajung în localităţi. „A fost finalizat un protocol interinstituţional din care fac parte instituţiile deconcentrate cu atribuţii legate de gestionarea problemei urşilor. Practic a fost stabilită procedura de lucru ce trebuie urmată în situaţia în care o persoană sună la numărul unic de urgenţă 112, pentru a semnala prezenţa unui urs”, a declarat Rasaliu.
NU s-a zis nimic de un Grup anti corupție sau de un Grup de stopare a mafiei din administrație. Desigur sunt aspecte care macină societatea brașoveană, dar sunt mult mai puțin periculoase decăt „invazia urșilor”.

Cozile de la „Paşapoarte” şi „Permise şi Înmatriculări” sunt istorie
Revenind la lucrurile bune ale mandatului său, Marian Rasaliu a declarat că un prim obiectiv pe care şi l-a stabilit atunci când a preluat mandatul de prefect a fost eliminarea cozilor de la „Paşapoarte” şi „Permise şi Înmatriculări”. Acesta a precizat că în anul 2017, Braşovul era pe locul patruzeci din patruzeci şi unu de judeţe în ceea ce priveşte calitatea acestor servicii. „Stăteau oamenii de seara la coadă pentru nişte bonuri. Mi-am propus să fac imposibilul şi să aduc acele două servicii în top. Am făcut schimbări la nivelul managementului, au fost aplicate mai multe măsuri, iar într-un an şi jumătate am ajuns cu unul dintre servicii pe locul al 2-lea, iar cu celălalt pe locul al 3-lea. Acum, acele cozi sunt istorie. (…) Oamenii sunt respectaţi, oamenii ştiu că, dacă sunt programaţi la o anumită oră, nu pierd vremea acolo şi primesc ceea ce trebuie să primească, respect din partea funcţionarilor publici”, a spus fostul prefect. Să reținem, nu ar fi fost cușer („kusher”) să aducă mulțumiri MAI și ministrului Carmen Dan care au implentat de la nivel național un plan de măsuri pentru rezolvarea unei probleme ce se regăsea în fiecare județ.

O criză rezolvată înaintea unui protest
Fostul prefect a amintit că la începutul mandatului, mai exact în primăvara anului 2017 , a reuşit să facă astfel încât să fie deschis traficului rutier pasajul de la Sânpetru. „La un moment dat se anunţa un protest, programat pentru ora 17.00, prin care 5.000 de persoane se pregăteau să blocheze Ocolitoarea Braşovului, în semn de protest pentru faptul că, deşi era terminat, pasajul care leagă localităţile Braşov de Sânpetru nu era deschis. În ziua respectivă, la ora 12.30, pasajul a fost deschis, după ce a fost semnat un acord de către constructor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, iar protestul nu s-a mai organizat”, a spus ex-prefectul Rasaliu.

Podul ,,luat de ape” refăcut
Rasaliu a amintit şi de inundaţiile de anul trecut, când podul de peste Olt de la Comăna a fost luat de ape. „Consiliul Judeţean Braşov a pregătit documentaţiile şi, împreună, am făcut demersurile pentru ca podul să fie realizat cu finanţare de la bugetul de stat, investiţia fiind preluată de Compania Naţională de Investiţii. Acum, noul pod este aproape gata, iar în scurt timp va fi inaugurat”, a continuat Marian Rasaliu. Tot în în timpul celorpeste doi ani de mandat ai fostului prefect a fost înfiinţat un biroul unic de autorizări la Camera de Comerţ şi Industrie. Nu în ultimul rând, Rasaliu a amintit că s-a implicat în rezolvarea situaţiei unui bloc de pe strada Molidului din Braşov, care a fost evacuat după ce sub clădire s-a format o cavernă care putea duce la prăbuşirea imobilului.

Rasaliu a sprijinit (verbal) aeroportul şi spitalul regional
Ţinînd cont că nu are atribuţii prin care să se implice direct în anumite proiecte vitale pentru Braşov, Rasaliu a menţionat că a reuşit să-i aducă la aceaşi masă pe politicienii din partide diferite pentru a lăsa rivalităţile păguboase şi politicianismul de campanie deoparte şi să colaboreaze în realizarea spitalului regional sau a aeroportului.
Chiar la începutul mandatului am organizat o întâlnire cu parlamentarii de Braşov, care au semnat două acorduri, unul referitor la Spitalul Regional Braşov, iar celălalt referitor la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav. Prin aceste documente, parlamentarii şi-au luat angajamentul că vor susţine cele două proiecte majore ale judeţului şi au făcut acest lucru, motiv pentru care le mulţumesc. Avem nevoie de aeroport şi de spital şi sper ca şi în continuare Braşovul să facă echipă atunci când este vorba de susţinerea acestor proiecte. Avem nevoie ca spitalul regional să se construiască şi de servicii medicale la nivelul anului 2020. Până acum s-a lucrat în echipă la acest proiect şi sper ca acest lucru să se facă şi de acum încolo”, a mai declarat Rasaliu.
Să reamintim ambele proiecte sunt tot pe acolo unde le-a gasit la preluarea mandatului. La Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav se cheltuie în continuare bani pe studii și alte mărunțișuri fără a se modifica veche strategie prin care proiectul utilizat ca o resursă electorală și o sursă de risipire (jaf) a banului public. Toate acestea în situația în care, totul s-ar rezolva extrem de rapid cu o finanțare privată (din care nu se poate fura), refuzată de actuala conducere a CJ Brașov. Despre spital ex…ul Rasaliu nu a spus ca noua guvernare a blocat totul desi ambii șefi din adminstrație (președintele CJ A. Vestea și primarul Scripcaru) implicați în proiect sunt membri PNL. Poate că cineva, poate chiar cei de la PSD care l-au susținut pe funcție pe acest ex-prefect (ex-PD, PDL) vor face un bilanț real al acestui mandat în care social-democrații au fost practic în opoziție la Brașov.
I.R. & Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.