DECEMBRIE in traditia populara

DECEMBRIE in traditia populara

0 60

Denumire populara:
♦ undrea, andrea (luna lui Sf. Andrei), Neios (luna ninsorii), luna lui Cojoc
Traditii:
„Indrea, undrea sau andrea, de la numele Sfantului Andrei. Aceasta luna fiind geroasa, incat te nteapa de parca ti baga ace, undrele“.

Sfaturi generale:
„Anul se sfarseste si gazda trebuie sa se ingrijeasca de toate, sa vada daca nu s a adunt apa pe samanaturi, daca nu trebuie sa taie copaci si tufis, sa vada daca vitele sunt bine ingrijite, curatite, nutrite, bine asternute, duse la aer, daca, pe langa nutretul uscat, nu trebuie sa se dea si radacini, daca nu se poate folosi de vreo verdeata pe afara, daca nu se ingheata apa pusa pentru vite si pentru pasarile din curte, daca pomii acoperiti au destul aer. ♦ Pivnita, de mucezeste cate ceva in ea, trebuie afumata cu piatra pucioasa si aerita din cand in cand. Salata si alte legumi, daca e neaua putina, se acoper cu frunza ori cotori de buruieni. Iarna nu e ca omul sa se leneveasca, ci sa se odihneasca dupa munca cea grea de peste an. Vitele trebuiesc tinute in curatenie deosebita si sarea sa nu le o tragem. Sa se care gunoi. Cand gerul e mare, ferestrile pivnitelor sa se infunde. Grajdurile sa fie calduroase, caci atunci vitele mananca mai putin. Pleava se opareste si, amestecata cu napi de nutret ori cartofi, astfel se da la vite. In chipul acesta se cruta nutretul.”

Prevestiri de timp:
Daca inceputul lui decembrie va fi geros, tot asa va fi zece saptamani. ♦ Daca in decembrie e ger bun, atunci va fi vara secetoasa si calduroasa, iar daca in luna aceasta va fi vremea domoala, vara va fi ploioasa. ♦ Cand cainii latra la luna urmeaza ger mare. ♦ Gerul si neaua din decembrie vestesc grau mult. ♦ Indrea geros aduce an manos. ♦ Craciun negru, Pasti albe. ♦ De va fi Craciun ploios, vor fi Pastile friguroase. ♦ Mos Craciun zapados prevesteste an manos. ♦ Cand porcii de ingrasat mananca bine, va fi timp senin. ♦ De se arata multe gaste salbatice si iepurii se apropie de sat, va fi iarna grea. ♦ Spalarea cu prima neaua se crede ca face fetele frumoase si dragastoase. ♦ Daca va ninge in Indrea, va ploua mult in Ciresar, de nu poti sapa cucuruzul de moale, iar de va fi ger in Indrea si vreme buna, atunci in Ciresar va fi seceta mare, de nu poti sapa cucuruzul de tare ce e locul.

(Sursa: Olteanu, Antoaneta – CALENDARELE POPORULUI ROMAN)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.