Decalogul schiorilor in Poiana Brasov

Decalogul schiorilor in Poiana Brasov

0 116
Administratorii domeniului schiabil reamintesc iubitorilor sporturilor de iarna Decalogul schiorului. Regulile stabilite de Federatia Internationala de Ski pentru comportamentul celor care folosesc partiile se dovedesc obligatorii la Brasov dupa producerea tragicului incident din weekend.
Un barbat si-a pierdut sambata viata dupa ce s-a izbit cu capul de stalpul unui gard de protectie de la baza partiei Sulinar.
Barbatul, in varsta de 65 de ani, schia pe Partia Sulinar, care are un grad de dificultate mediu. La un moment dat a pierdut controlul din cauza vitezei cu care schia si s-a izbit puternic de stalpul de sustinere al gardului de protectie care marcheaza partia. Schiorul, care nu purta casca de protectie, a decedat pe loc, facand inutila interventia echipajului SMURD. Desi era un iubitor al muntelui si detinea un centru de inchirieri echipamente de ski, victima nu a respectat, se pare, codul elaborat de Federatia Internationala de Ski.
Un adevarat decalog pentru iubitorii sporturilor de iarna, spune Dorin Dragoi, administratorul domeniului schiabil din Poiana, care regreta faptul ca la noi, spre deosebire de tarile civilizate din Vest, aceste reguli sunt ignorate.
Chiar a doua lege precizeaza ca orice schior trebuie sa-si adapteze viteza de alunecare si sa aiba un comportament adecvat propriei capacitati fizice si tehnice. Orice impatimit al sporturilor de iarna trebuie in primul rand sa ii respecte pe ceilalti, sa cunoasca  normele privind depasirea, incrucisarea si traversarea, stationarea si urcarea.
Respectarea semnalizarii si naturii partiei trebuie respectate indiferent de pregatirea sportiva, varsta sau gen. In caz de accident, orice schior sau persoana aflata pe partie trebuie sa intervina si sa dea ajutor celui aflat in nevoie. In astfel de cazuri, cei aflati in preajma trebuie sa dea jos schiurile accidentatului, sa semnalizeze locul si sa ramana cu victima pana la sosirea echipei de interventie.
Transportarea este o sarcina speciala si revine doar Salvamontului din zona. Sunt reguli a caror respectare poate sa evita producerea incidentelor tragice de genul celui survenit sambata pe partia Sulinar.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.