De unde mancam mere

De unde mancam mere

0 227

DE? UNDE? MANCAM? MERE


?


Pe pieta si prin marile magazine cu de toate gasim expuse spre vanzare gramezi peste gramezi de mere mari si frumoase, Pe etichetele cu pretul poti citi ca merele provin din cunoscute zone pomicole. Pe naiba ! Alea sunt suta la suta mere din import. Poate ca au trecut, pana sa ajunca la vanzare, pe langa sau prin ( foste ) zonele? pomicole. Dar ele sunt de import, din tari care le cultiva fortandu-le sa creasca frumoase cu ajutorul a o serie de chimicale.


Adevarate mere romanesti gasesti pe acele tarabe unde, langa cele frumoase si mari, apar si gramajoare cu unele mai mici si mai necajite si la pretul corespunzator. Aceste mere nu se gasesc zilnic si nici tot timpul anului.


Dar de ce ?


Pentru ca livezile noastre au cam disparut. Ionestii valceni, una dintre cele mai mari livezi din tara, de zeci si zeci de hectare, nu mai exista. In jud. Dambovita, cunoscut pentru productia de diferite fructe – ganditi-va la vestitul Voinesti – din 12.000 de hectare au mai ramas doar cam 5830. Iar in tara situatia nu se prezinta altfel.


Iar acest lucru se datoreaza in principal masivelor retrocedari. Taranii – sau oricine ar fi – care si-au recapatat portiile revendicate sub forma de livezi, nu au continuat cu ingrijitul


acestora, dand cu barda in pomi si transformand terenul in ogor. Probabil asa s-au gandit ca-i mai ieftin si mai lesnicios.


Si totusi mai este o raza de speranta. Specialistii au constatat ca la Voinesti cererile de puieti au inceput sa creasca, dovedind astfel dorinta de revigorare a pomiculturii romanesti. Sa dea Cel de Sus !


?


Dan Bota ?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.