De mai bine de 12 ani de cand a intrat in UE,...

De mai bine de 12 ani de cand a intrat in UE, Romania isi bate joc de finantarile pentru Transporturi.

0 135

Domeniul, condus de tot soiul de ratati politic in acest timp, sufera extrem de grav, trage in jos economia romaneasca si sporeste pe buna dreptate frustrarea cetatenilor romani platitori de taxe. Alta tari din Europa de Est, care au plecat din acelasi start cu noi in 1990, au acum cate 2-3000 de km de autostrada date in folosinta. 
Pricepandu-se la Transporturi ca un lacatus la cofetarie, actualul ministru si echipa sa falimentara de la Ministerul Transporturilor continua sa surprinda prin incompetenta exagerata. Acest detaliul nefiind vreun obstacol pentru ca premierul Viorica Dancila sa-l mentina in functie. Obisnuit cu afirmatiile trasnite, Cuc spune acum ca se vor ignora miliardele de euro ce zac la Bruxelles neatrase pentru infrastructura romaneasca. Desi avem un Master Plan si un angajament vechi de vreo 7 ani … 
Cuc se lauda și zice ca va propune premierului sa construim o autostrada din fonduri de la buget… Nu cu fonduri UE, ramase cu 12 ani intarziere… Eventual sa castige tot vreun turcism, un chinezism de mana a II-a, etc.

Răzvan Cuc

In toata tragedia asta a Transporturilor romanesti pe toate cele 3 componente esentiale – rutiera, feroviara, aeriana – daca tot e sa facem “o autostrada… cap-coada” (cum a promis Toanta nationala), sper sa ia decizia de a face Pitesti-Sibiu mai repede.
E singura bucata neabordata defel din Coridorul 4 Pan-European, de la Constanta pana la Lisabona. Tinem toata Romania si toata Europa pe loc. O rusine. Ca fost europarlamentar timp de 9 ani, sper ca premierul Dancila intelege ce inseamna aceasta linie neagra pe harta UE. Si sa ia o decizie rapida, in consecinta.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat la Antena 3 că premierul Viorica Dăncilă va decide, in perioada următoare, care este autostrada ce se va realiza în această guvernare  cu finanţare de la stat, după ce i-a transmis trei propuneri din care să aleagă…

Eu am vrut să facem pe buget de stat autostrada Ploiești-Brașov. Tocmai de aceea semnasem în septembrie 2017 acea bucățică mică de autostradă de la Brașov la Cristian, cei 6 km tocmai ca să creez să zicem așa un fel de presiune, cu ghilimelele de rigoare, să facem și restul autostrăzilor tot pe buget de stat. Dânsul (Mihai Tudose – n.red.) voia să luăm un împrumut de la Banca Mondială de 30 de milioane de euro să revizuim studiul de fezabilitate. Credeți-mă, dacă mai venim și vorbim de studii de fezabilitate, în condițiile în care avem dosare, avem stive… Dacă le-am pune unul lângă altul, am face o autostradă doar din hârtie”, a spus noul strateg national Răzvan Cuc. 

„Din ce în ce mai des, ministrul Cuc anunță cu o dezinvoltură că el face autostrăzi cu bani de la buget și cu aceiași „inteligență” spune că face asta spre deosebire de Tudose, care dorea să facă autostrăzi cu bani de la UE.
E, cumva, la limita autodenunțului… Nu luăm bani europeni? 
Cheltuiești de la buget fiindcă e mai simplu și nu vine nimeni în control să vadă cum și cu cine ai cheltuit și e mândru că face asta. 
Nu există pentru Cuc Master Plan aprobat și finanțat de UE. Nu există miliarde de euro care așteaptă proiectele. Există doar bugetul național. Și împrumuturile de miliarde de euro făcute lunar de Ministerul de Finanțe. Cum spuneam, declarațiile Cucului aduc a autodenunț, dar nu e el de vină. El atât poate. De vină e primul ministru, dna Dăncilă. Datorită ei e Cucul ministru sau poate și ea e de acord cu cheltuirea banilor în sistem de „cuc”. Vine el decontul!”, a spus Mihai Tudose.

Narcis Neaga

Minunea s-a produs, NEÎNLOCUITUL, care nu se dădea dus a hotârăt să plece. Directorul General al CNAIR. S.A, Narcis Neaga a anunțat marți că a demisionat din funcție, după ce premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat ministrului Transporturilor Răzvan Cuc demiterea sa.
Narcis Neaga, mai tare ca oricare din miniștri care s-au perindat pe la Transporturi, implantat de băsiști la CNADR (azi CNAIR) locul din care s-a decis totul pentru infrastructura rutiera, de la finanțari la prioritatea unor proiecte, nu s-a dat dus ani de zile. Orice critică nu a contat, orice demitere a fost rapid anulată, și așa au trecut anii și românii s-au uitat cum în țara noastra se bat toate recordurile, de la cele mai multe decese pe șosele, la cei mai puțini kilometri de autostradă realizați sau cei mai puțini bani atrași dele Bruxelles.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.