De la SRI si SIE la Serviciul de Informatii Interplanetar

De la SRI si SIE la Serviciul de Informatii Interplanetar

0 89

Cu toate ca inca nu s-a auzit de o invazie extraterestra, Guvernul Boc vrea sa fie pregatit pentru orice “atac”.
In sedinta de miercuri, Guvernul a discutat ordonanta care reglementeaza modalitatea de instituire a Infrastructurii pentru Informatii Spatiale in Romania (IISR), sistem care face parte din infrastructura pentru informatii spatiale in Comunitatea Europeana.
Sistemul a fost convenit de catre Comisia Europeana (CE) in mai 2007, pentru dezvoltarea infrastructurii europene de date spatiale printr-un geo-portal comunitar, iar Executivul european a cerut statelor membre sa stabileasca reglementarile, astfel incat institutiile si populatia, inclusiv din Romania, sa beneficieze de acces imbunatatit la aceste informatii.
Noul sistem va fi gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor si Agentia Nationala de Cadastru si va permite structurilor europene sa primeasca date complete privind protectia mediului, rezultate in urma procesului de cartografiere.
Comisia a avertizat ca va declansa procedura de infringement in cazul tarilor care nu reglementeaza acest sistem.
Proiectul de ordonanta privind instituirea este initiat de Ministerul Mediului si Ministerul Administratiei si Internelor si avizat de aproape toate ministerele, respectiv Ministerul Apararii, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul Culturii, Ministerul de Externe si Ministerul Educatiei.
La acestea se adauga si avize din partea Institutului National de Statistica, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Serviciului Roman de Informatii, Departamentului pentru Afaceri Europene, Academiei Romane.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.