De la Serviciul Salvamont : scurtăturile, o sursă de degradare a potecilor...

De la Serviciul Salvamont : scurtăturile, o sursă de degradare a potecilor și de accidentare a turiștilor

0 32

Mulți turiști nu știu să se comporte pe munte și încearcă să scurteze drumul, pentru a ajunge mai repede la destinație. Iată însă care sunt principalele probleme pe care turiștii și le pot crea, sau pe care le pot crea altora, alegând scurtăturile.
Cel mai probabil, cei mai mulți nu o fac din rea voință, însă nu știu că astfel de practici distrug poteca, îngustând-o semnificativ în zonele de întâlnire ale scurtăturilor cu traseul clasic, deoarece aici malurile se rup constant. Mai mult decât atât, scurtăturile presupun deplasarea pe zone neamenajate, ceea ce crește riscul de alunecare și accidentare. De asemenea, pietrele instabile dislocate de către turiști, în încercarea de a tăia serpentinele, pot lovi persoane aflate în aval. Alegând aceste scurtături, nimic nu le poate garanta turiștilor că vor ajunge înapoi în potecă, în locul preconizat. Astfel, se pot găsi în situația de a se rătăci și mai mult decât atâta, de a rămâne blocați în zone abrupte și izolate. Această îndepărtare de traseu crește considerabil și riscul întâlnirii animalelor sălbatice.
Totodata, urcând pieptiș pante înclinate, cum este cazul scurtăturilor, efortul depus este unul considerabil în comparație cu timpul câștigat.
De-a lungul traseului au fost montate plăcuțe de avertizare legate de acest aspect, au fost barate intrarile și ieșirile de pe aceste scurtături, dar de multe ori ele sunt înlăturate, cu bună știință, zădărnicindu-ne munca.
În speranța că argumentele de mai sus vor oferi suficiente motive pentru a convinge turiștii care aleg astfel de practici, sperăm la un turism montan civilizat și în siguranță.
Nu folosiți scurtăturile, deoarece:
1. Deteriorați poteca;
2. Riscați să vă accidentați sau să accidentați alte persoane aflate în vale;
3. Riscați să vă rătăciți și să rămâneți blocați pe munte;
4. Creșteți riscul întâlnirii animalelor sălbatice;
5. Câștigul de timp este mic, raportat la consumul de energie.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.