De la 1 iulie, constatarea amiabila de accident!

De la 1 iulie, constatarea amiabila de accident!

0 244

Procedura de constatare amiabila de accident se va aplica incepand cu 1 iulie, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) respingand marti solicitarea Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) privind amanarea datei de incepere a aplicarii acesteia, a anuntat miercuri arbitrul asigurarilor. Procedura nu este o obligatie pentru conducatorii auto implicati in accident, ci o alternativa la procedura actuala de constatare de catre politie.
In fundamentarea acestei decizii, Consiliul CSA a apreciat ca nu exista nici un motiv obiectiv pentru amanare, avand in vedere faptul ca societatile de asigurare care practica asigurari obligatorii RCA au semnat Protocolul de colaborare privind constatarea amiabila de accident inca de la inceputul lunii aprilie a acestui an.
Comisia sustine ca asiguratorii au avut la dispozitie suficient timp sa se pregateasca pentru aplicarea constatarii amiabile de accident, dat fiind faptul ca CSA a publicat normele care reglementeaza aceasta procedura inca din decembrie 2008.
Mai mult, autoritatea sustine ca a informat permanent publicul larg cu privire la aceasta procedura si organizeaza in tara, in aceasta perioada, seminarii tehnice de informare privind constatarea amiabila, cu participarea reprezentatilor regionali ai asiguratorilor si brokerilor, ai politiei rutiere si ai mass-media.
Data de 1 iulie 2009 a fost prevazuta in Ordinul CSA nr. 21/2008, act care explica utilizarea formularului Constatare amiabila de accident. Actul normativ precizeaza ca pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea societatilor din domeniul asigurarilor se poate face si in baza formularului Constatare amiabila de accident, fara a mai fi nevoie de procedura de constatare a politiei.
CSA mai aminteste ca utilizarea acestui formular nu este o obligatie pentru cei doi conducatori auto implicati in accident, ci o alternativa la procedura actuala de constatare de catre politie si ca in multe state europene aceasta procedura se aplica cu succes de foarte mult timp, simplificand circuitul administrativ specific obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii RCA.
Mai multe detalii despre utilizarea formularului Constatare amiabila de accident: http://www.csa-isc.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=483&Itemid=92

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.