De la 1 ianuarie 2021 vom plăti o garanție, atunci când cumpărăm...

De la 1 ianuarie 2021 vom plăti o garanție, atunci când cumpărăm băutură în ambalaje de sticlă, metal sau plastic

2 347

Ministerul Mediului a lansat un program, menit să crească posibilitatea de colectare a deșeurilor de sticlă, metal sau plastic și de a reduce considerabil poluarea, prin aruncarea, la întâmplare, a acestor deșeuri. Concret, de la 1 ianuarie 2021, vom plăti cu 50 de bani mai mult pentru fiecare ambalaj de băutură la pet, sticlă sau doză, iar apoi vom recupera această garanţie, la orice magazin, la returnarea ambalajului.

Este o zi importantă pentru că ne aflăm într-o ţară în care există un paradox în privinţa managementului deşeurilor. Pe de o parte suntem sufocaţi de deşeuri şi fie în apele din România, fie în păduri, fie aruncate pe domeniul public, fie în gropile de gunoi găsim cantităţi mari de material reciclabil, pe de o parte.  Ţinta noastră este ca în al treilea an de funcţionare să ajungem la niște ținte similare din țările europene, adică un grad de colectare de 90% de deseuri de ambalaje de băuturi. Întregul mecanism este descris într-o HG pe care o vom plublica pe site-ul MMAP, după termenul legal în care vom obține de la populație, ONG, etc feedback, vom ține cont de părerea lor și vom reține cele trimise spre consultare și vom avea până la 1 ianuarie 2021 în MO publicată HG. Este foarte important sa transmitem populației că, în sfârșit, peturile, dozele de aluminiu, sticlele pe care aceștia le vor înapoia la magazine, în sfârșit vor ajunge acolo unde le e locul, în sistemul de reciclare și nu vor mai ajunge să fie ingropate și lasate moștenire copiilor noștri în gropile de gunoi. Va fi o garanție modică de 50 de bani, va fi exact ca atunci când mergi la magazin și folosești o moneda de 50 de bani pentru a utiliza un coș de cumpărături, pe care o recupereze când aduc coșul înapoi. Exact în același mod va funcționa și garantia pt sticle, peturi și doze, consumatorii primind suma înapoi de îndată ce returnează la orice magazin care comercializează băuturi în Romania, fie că este mai mic, sau mai mare, că este supermarket sau magazin de la colțul blcului, că este la oraș sau la țară, cetățenii vor putea înapoia oriunde fără a prezenta vreun bon fiscal sau alte acte, simpla predare a ambalajului ,câtă vreme acesta este integru. Prin simpla aducere înapoi a ambalajului, persoana își va recupera cei 50 de bani. Este important ca micile magazine sa participe la acest sistem, pt ca aproximativ 70% din comertul din Ro se face în mici magazine. Magazinele vor avea obligatia sa primeasca de la populație orice ambalaj de băutura. Ele vor fi recompensate de către adminsitratorul de sistem, li se vor deconta cheltuielile legate de preluarea ambalajelor, fie ca vorbim de amortizarea unor echipamente, fie ca vorbim de cheltuieli pe care le au cu angajații, cu spatiile de depozitare, magazinele vor participa în acest proces și vor fi recompensate pentru fiecare recipient pe care îl vor primi înapoi.Vor exista doua mari categorii, respectiv magazine care vor alege sa automatizeze acest proces, cu echipamente automate de colectare, la fel cum alte magazine vor decid esa facă asta manula cu angajații care pur și simplu vor prelua și aceste ambalaje. Avem termen până în aprilie 2022 să facem sistemul să funcţioneze”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

COMENTARII

  1. În era Covid și post Covid pe motive de igienă returnarea este inaplicabilă.
    Probabil că vor pune în afara magazinelor containere pentru returnare separată a sticlelor , doselor Eccetera cu eliberarea unui bon valoric.

  2. Rrrrumânașii, dușmanii civilizației și curățenie, doar atinși la buzunar mai pot fi educați-civilizați. Nu este rea idea.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.