De groaza, dar adevarat

De groaza, dar adevarat

0 145

Un studiu premergator campaniei „Cunoaste-ti drepturile de consumator. Ia atitudine”, campanie lansata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, divulga un fapt extrem de ingrijorator: romanii sunt inselati de comercianti, atat la cumpararea bunurilor, cat si la efectuarea serviciilor. Mai mult de jumatate din ei se plang de acest fapt, de multe ori prea tarziu, cand OJP-urile nu mai au cum interveni, sau ajung sa reclame fara a pastra un minimum de dovezi. Iar altii multi nici nu stiu ca pot reclama cand se simt inselati.
Studiul mai arata ca 47% dintre cei pagubiti au avut dificultati in incercarea de a-si recupera prejudiciul.
La cumparaturi, romanii se tem cel mai mult pentru siguranta produselor (75%), de clauzele inselatoare (67%) – vezi, in acest sens, chiar si bancile cu serviciile de credit – imprumut (51%).
Cel mai putin sunt avute in vedere serviciile turistice (28%).
Studiul mai releva faptul ca multi romani inselati la cumparaturi nu au stiut la cine sa apeleze pentru ajutor si consultanta. Cei mai informati in acest sens sunt tinerii sub 25 de ani, dar tot ei sunt cei mai inselati de comercianti, fiind si cei care au depus cele mai multe reclamatii.
Aici imi permit sa contrazic concluziile studiului, afirmand, in baza unui propriu si involuntar studiu, ca, cel putin pe la piata sau prin magazine, batranii sunt cei mai des pagubiti, ori la cantitatea marfii, ori la calitatea ei, cand este vorba de cumparaturi nealimentare.
Oricum, tot mai marea lipsa de fair-play in domeniu ar trebui sa dea de gandit autoritatilor, care ar fi bine sa duca o campanie mult mai pe intelesul tuturor, prin afise mari in orice magazin, prin puncte de informare in centrele comerciale si prin pietele principale, prin suplimentarea inspectorilor OJPC si prin alte asemenea masuri. In loc sa se arunce bani pentru niste promovari iluzorii, gen madamele Udrea si Ridzi, mult mai nimerit ar fi sa se intreprinda ceva in domeniul mai-sus aratat. Si asta cat mai urgent.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.