De Florii, Junii si-au pomenit raposatii.

De Florii, Junii si-au pomenit raposatii.

0 452
Reprezentantii celor 7 Cete au fost in Duminica Floriilor la biserica, unde au participat la parastasul de pomenire a junilor decedati. Numele acestora sunt pastrate in catastife vechi de sute de ani.
Conform traditiei reinnodate in urma cu cativa ani, Duminica Floriilor este, pentru Junii brasoveni, moment de reculegere in amintirea celor „adormiti intru Domnul”. Parastasul de pomenire la care au participat Junii Dorobanti, Junii Rosiori si Junii Curcani a avut loc la biserica Sfantul Nicolae din Schei. In costume traditionale si purtand steagurile cetelor, junii au adus de dimineata la biserica o coliva mare, colacei si vin.
Potrivit lui Florin Nistor de la Junii Dorobanti, purtator de cuvant al Uniunii Junilor din Scheii Brasovului, dupa acesta slujba se imparte coliva in curtea bisericii iar sotiile junilor pregatesc masa de parastas pentru pomenirea si cinstirea raposatilor. La fel s-a intamplat si la biserica Sfanta Treime unde au fost prezenti Junii Brasovecheni, Junii Albiori si Junii Batrini .
Parastasul din Duminica Floriilor este a doua manifestare din traditia Junilor, dupa „iesirea cu surla” de Buna Vestire, celebrat odata cu sosirea primaverii. Urmatoarea iesire a junilor va fi in Duminica Pastelui.  
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.