De Craciun, ne sacrificam porcii prin impuscare

De Craciun, ne sacrificam porcii prin impuscare

0 99

Se apropie sarbatorile de iarna. Pentru multi dintre noi aceasta este una dintre cele mai frumoase perioade ale anului.


Orasul se pregateste de sarbatoare prin impodobirea cu diverse beculete, beteala si braduleti cu instalatie multicolora. Deja ne gandim la cadourile pe care le vom face celor dragi, la ce instalatie si ce globuri vom alege pentru bradul din acest an.


Dar, mai mult decat atat, ne gandim la masa imbelsugata plina de bucate alese.


Romanului ii place sa manance mult si mai putin sanatos. Bucataria romaneasca se bazeaza in primul rand pe preparate din porc. Este aproape imposibil san e imaginam masa de Craciun fara caltabos, carnati, lebar, sangerete, sorici si multe alte bunatati. In unele sate, unde inca se mai incearca pastrarea traditiei, sacrificarea porcului prin injunghiere, in ajun de Craciun, implica un adevarat ritual.


Se pare ca, o data cu intrarea in Uniunea Europeana, nu ne mai putem permite acest “lux”. Sacrificarea porcilor trebuie facuta dupa anumite norme bine stabilite. Citam dintr-un comunicat de presa postat pe site-ul guvernului: “Sacrificarea porcilor pentru Sarbatorile de Craciun se va face cu respectarea normelor pentru bunastarea animalelor in timpul sacrificarii.”


Asa ca, in urma consultarilor pe care Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor le-a avut cu Colegiul Medicilor Veterinari dein Romania, acestia au decis ca cea mai buna si adecvata solutie de asomare este cea a pistolului cu glont captiv.

In perioada 26-30 noiembrie, toti medicii veterniari din tara vor fi instruiti in acest sens, doar acestia avand dreptul de aplica procedeul de asomare cu glont captive la porcii din gospodariile populatiei.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.