De ce s-a suparat micul Boc de Marele Voievod al romanilor, Mihai...

De ce s-a suparat micul Boc de Marele Voievod al romanilor, Mihai Viteazul !

0 488

Primăria Cluj-Napoca tot  repară ,,cenușăreasa”edilitara din zona centrală a orașului:statuia Mihai Viteazul care se destramă bucată cu bucată. Proiectul de „modernizare a Pieței Mihai Viteazul a fost ținut la ,,sertar” mai bine de trei ani…  În luna noiembrie a anului trecut, municipalitatea a început, în sfârșit, procedura de licitație pentru reabilitarea statuii ecvestre .Startul lucrărilor de reabilitare s-a dat la începutul lunii ianuarie…  Cum? Cu aducerea unor scanduri pentru schele…
Amplasarea unei statui de referinta in Transilvania,a marelui Voevod Mihai Viteazul, eroul care a facut , chiar si vremelnic , primaMare Unire a  celor trei Principate Romanesti – era un deziderat vechi nu numai al clujenilor dar si a marii majoritati a romanilor transilvaneni.
Primele abordari oficiale dedicate restaurarii grupului statuar,coboara in timp aproape o jumatate de secol! Pentru că pe atunci  maestrul Marius Butunoiu ajunsese într-un stadiu destul de avansat cu lucrarea Monumentul «Mihai Viteazul», s-a hotarat să nu fie amplasat nici la Călugăreni (unde mustaciosul Fazakas Janos il presa pe Ceausescu sa-l expedieze, („sa ducem pe Dinsul acolo unde… Turku ala, Sinan Pasa ai fost trântit in balta de pe cal si pierdut la el doi dinti…!) nici la Șelimbăr, de unde, vezi Doamne,  Mihai Viteazul a pornit spre Alba Iulia.

După ce s-a dezbătut ceva vreme această alternativă, până la urmă Ceaușescu a hotărât ca statuia să fie ridicată la Cluj, deoarece aducea un plus de istorie românească acolo, cu speranța nemărturisită că Mihai Viteazul îl va echilibra  în planul imaginii, pe Matei Corvin, reprezentat în Ansamblul monumental  din ClujCare, din punct de vedere istoric vorbind, este revendicat si se identifică – nu numai în plan spiritual – cu comunitatea maghiară mai degrabă, decât cu românii,care l-au acceptat fiind, pana la urma, roman originar din Cluj

Statuia ecvestră de la Cluj -Napoca lui Mihai Viteazul, chiar este impozanta, o reusita arhitectonica semnat a D. Butunoiu cu înălțimea de 7 m, montată un soclu înalt de 4,70 m,  amplasată pe o platformă cu trei rampe, decorată cu valoroase basoreliefuri, reprezentând luptele cu otomanii și Unirea Moldovei și a Transilvaniei cu Țara Românească.
Pe soclul statuii se află o stemă sigilară a domnitorului, care reunește însemnele heraldice ale celor trei țări române. Tot pe soclu este montată o inscripție neutra cu textul: Mihai Viteazul/1593-1601/Domnul Țării/Românești al Ardealului și/a toată Țara Moldovei.

Care este, de multi ani, starea „fizica” a monumentului? Soclul statuii lui Mihai Viteazu a ajuns într-o stare avansată de degradare, mai multe plăci au căzut și pământul stă să se surpe la baza acestuia. Reprezentanții municipalității au declarat că nu s-a intervenit pentru repararea soclului deoarece, încă din 2007, sub spațiul statuii și al parcului urma să se construiască o parcare subterană.
Parcarea, gândită inițial cu un singur nivel subteran, ar fi avut o capacitate de 179 de locuri, iar varianta cu două niveluri ar fi oferit peste 364 de locuri de parcare, la un preț de 33 de milioane de lei,… bani de care primăria nu dispune, astfel că proiectul, care implica și restaurarea statuii, a rămas „în așteptare”.
Din banii disponibili, primăria a realizat în Piața Mihai Viteazu o improvizata  parcare la suprafață, cu barieră, cu 71 de locuri,care impinge in anonimat si banalitate ansamblul arhitectural!!Restaurarea statuii nu a fost cuprinsă în acest proiect   exact ca si …la Grupul statuar Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe …
Începând din  ianuarie a.c.,la Primaria Cluj se tot fac,parca cu… incetinitorul Boc,(ajuns …unitate de masura!) …cevalucrări de restaurare la statuia evestră a lui Mihai Viteazul. S-a făcut si o achiziție publică și s-a încheiat un contract de execuție cu asocierea SC Epuras SRL – SC Arh Service Guttman&co SRL. Conform contractului, urmau sa se execute lucrări de intervenție de primă necesitate și lucrări de reparație… Valoarea contractului este de doar… 3,2 milioane  lei inconditiile cand restaurarea statuii lui Matei Corvin, (bagata pe gat de guvernul Ungariei!) – a costat 1,8 milioane lei.Termenul de execuție a restaurarii  statuii Viteazului este prevăzut pentru 279 de zile, deci aproximativ 9 luni”dar in ritmul actual, nu va fi gata in Anul Centenarului !, au transmis reprezentanții biroului mass-media al Primăriei.
In Cluj-Napoca sunt insa montate 275 de camere de supraveghere…a ‘‘Obiectivelor turistice” pentru care municipalitatea plateste, in fiecare ano chirie de 100.000 de euro firmei Electrogrup. Fiecare dintre aceste camere, fie ele fixe sau mobile, costa 179 de lei pe luna din vistieria clujenilor, insa necesitatea acestora este pusa la indoiala, in ultima perioada, de tot mai multi platitori de taxe si impozite. Asta pentru ca in orasul de … cinci stele al Ardealului se vandalizeaza o data pe saptamana unele dintre cele mai importante monumente, iar faptasii nu sunt prinsi aproape niciodata.
Iar in ceea ce priveste Statuia ecvestră a Voievodului care a implinit prima Mare Unire a Principatelor romanesti  la Cluj se pare caeste ignorat tocmai simbolul celui care care a înfăptuit cu adevarat  acest vis pentru romani.
Din pacate, Muncipalitatea, desi este presată de centenarul Marii Uniri, in actualul ritm n-are sanse sa sarbatoreasca si prin acest eveniment, veacul national ce va fi celebrat anul acesta! (Info d.d.r)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.