De ce ni se face somn dupa ce mancam

De ce ni se face somn dupa ce mancam

0 216

Este foarte important sa va ganditi inainte de a va hotari meniul dintr-o anumita zi. Multi dintre noi pretind ca urmeaza diete sofisticate si combina diferite alimente in mod gresit, astfel incat digestia este ingreunata si sanatatea poate fi chiar pusa in pericol.
Este bine stiut ca aproximativ 70% din energia consumata de digestie este de natura nervoasa.
Motivul pentru care vi se face somn dupa o masa copioasa este foarte simplu: toate energiile noastre sunt concentrate in digestia alimentelor ingerate. Digestia cheltuie la fel de multa energie ca alergarea, inotul sau mersul cu bicicleta.
Spre deosebire alte mamifere, omul adopta cate ceva din diferitele diete ale tuturor acestor animale, si asta in cursul unei singure mese.
Combinatiile de mancaruri incompatibile NU sunt in interesul sanatatii noastre si nu ne vor furniza energia de care avem nevoie.
Proteinele sunt digerate in mediu acid, iar amidonul nu se digera in sucul gastric acid, ci intr-un mediu alcalin. Astfel, cele doua tipuri diferite de alimente – cele bogate in proteine si cele bogate in amidon – se impiedica reciproc sa fie digerate. De ceea suntem atat de obositi dupa o masa grea.
Cercetatorii nutritionisti au ajuns la o concluzie: daca mancarea este corect combinata, ea este integral descompusa, absorbita si folosita de corp foarte rapid. In fecale nu va aparea hrana nedigerata.
Concret, iata cateva combinatii de alimente indicate de specialisti:
◘ Daca mancam branza, putem sa o mancam cu salata, nu trebuie sa o combinam cu cartofi, orez, paine. Legumele verzi se digera in orice fel de combinatie. Daca gatim legumele pentru a le manca cu branza, consumam si o salata de cruditati impreuna cu aceasta mancare.
◘ Daca mancam cartofi copti cu unt, impreuna cu ei putem manca dovlecei, fasole verde dar si salata. Ca regula, sa retinem: putem manca amidonoase (cartofi, orez, fasole verde, paste fainoase, mazare) cu legume gatite (dovlecei, morcovi, conopida, telina, varza, vinete, usturoi, fasole verde), dar si cu salata. Daca dorim sa mancam branza cu salata, nu trebuie sa folosim paine.

Bibliografie:
Catrina, Nicolae, Din tainele alimentatiei lacto-vegetariene, Editura Shakti, Iasi, 1994, pp. 30-34.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.