De ce maghiarii nu-și recunosc, propria Istorie?

De ce maghiarii nu-și recunosc, propria Istorie?

0 25

Când într-o țară ce se pretinde democratică, un partid și liderul său autoritar au trecut de trei mandate consecutive, democrația este pusă sub semnul întrebării. Iar alegerile din aprilie 2022 din Ungaria, i-a adus lui Viktor Orban și partidului său – Alianța Tinerilor Democrați, FiDeSz – un al patrulea mandat și o majoritate parlamentară mai mult decât confortabilă. Aceasta nu mai este democrație occidenetala, este autocrație…
Tot mai mult  Actuala democratie …originala din Ungaria se contracta  intr-un „Orbanistan” cu un regim autoritar sub mana forte a Leaderului. Modelul este  cel traditional, al republicilor asiatice sub dictaturi ex-sovietice. Asta înseamnă că fostul sudent „Soros”, Viktor Orban și „tinerii Lui democrați” din 1988-1989, au îmbătrânit in Proiect, rău de tot…

După o perioadă de „încălzire” la guvernarea Ungariei, hăt în intervalul 1998-2001, tanarul  democrat de-atunci, Viktor Orban și partidul său tot mai… personal, FiDeSz, au revenit în forță în 2010 și au schimbat regulile jocului democratic chiar în timpul jocului… De atunci Ungaria este condusă cu mână politica forte, ungurii avand traditional apetența pentru regimuri dictatoriale...

În luna mai 2022, intr-o emisiune „Reporter Special”, realizată de  TVR Cluj,  au   analizate drumurile transilvane …intortocheate ale d-lui Viktor Orban și ale echipei sale. Emisiunea, concepută în două ediții, jumătate a fost oprită de la difuzare.(!!) 
Emisiunea cenzurată pe postul regional TVR Cluj, apare ulterior în grila de programe a TVR, cu difuzare abia peste exact o lună, la 5 iulie a.c. Surpriza a fost totală – cand emisiunea a fost …stopată și aici, din câte s-a înțeles, la intervenția expresă a conducerii TVR ! Concluzia pare a fi, la adresa conducerii TVR practicarea  cenzurii ca pe vremuriNem szobod ! 

De unde apare această atitudine oarecum slugarnica pe Postul national??   
Răspunsul  este unul singur – sugerat dinspre Ungaria… Pentru că, se stie, în această țară se practică cenzura politica  de cand liderul suprem FIDESZ nu poate fi criticat… În consecință, nici la Televiziunea noastra Națională  nu ai voie să discuți ceva …critic la adresa fratilor maghiari !? Nici macar despre  despre participarea ostentativa la un meci oarecare a  microbistului … Viktor Orban!!  Aceasta în condițiile în care TVR nu mai are macar un corespondent de presă la Budapesta… iar ungurii mișuna prin TVR ca la meciurile lui Honved, echipa preferata a lui Viktor bacsi. 
Nu este de mirare, pentru că nici Societatea Română de Radio nu mai are un corespondent acolo. România este total descoperită în capitala Ungariei. Acolo au loc evenimente interne și internaționale, cultural-artistice si sportive chiar, de imporanță majoră și pentru România. 

Dar TVR și SRR au ales să-i doara undeva de opinia publică din România despre evenimente dintr-o țară vecină, …si ce vecina !! – cu interese  mai mult decât majore ,mai ales de natură istorică: chiar daca pe la noi istoria și patriotismul au devenit noțiuni desuete…
Dorim să atragem atenția conducerii celor două instituții sa puna mana pe carte! Pentru opinia publică din Ungaria, ca si pentru maghiarii ardeleni Transilvania este socotit aiurea un teritoriu maghiar, aflat  la România, care, culmea mizeriei intelectuale, i-ar fost dat prin „dictatul” de la Trianon. Nici astăzi, autoritățile de la Budapesta, indiferent de culoarea politică, nu recunosc acest tratat. Ca doar e democratie…
Din acest considerent, opinia publică din Ungaria este interesată de tot ce se întâmplă în România, cere informații și este informată. De unde obțin…secuii aceste informații ? Foarte simplu – posturile publice ungare de televiziune, MTV 1, MTV 2 și Duna TV ca si posturi private au corespondenți de presă cu ghiotura în România. La fel și postul public de radio și chiar și Agenția Oficială de Știri, MTI. 

La aceștia adăugați jurnaliștii români de limbă maghiară care colaborează direct cu presa ungară, publică și privată. Mai mult, la Târgu Mureș funcționează postul privat de televiziune, „Erdely TV”, cu finanțare externă de la Budapesta.!! Pentru conducerea TVR și SRR – Erdely înseamnă… Transilvania.
Ne punem totuși întrebarea De ce în România nu prea ai voie să vorbești critic despre Viktor Orban ? Acest lider politic, foarte vocal în Europa, a preluat puterea la Budapesta, în 2010, cu sloganul că națiunea maghiară este o „națiune unitară, unită dincolo de granițele statale”.
În acest concept intră și maghiarii din Transilvania… Imediat după victoria sa electorală, Guvernul Orban a adoptat în regim de urgență două legi – una privește dreptul tuturor maghiarilor de peste hotare la un pașaport maghiar, chiar dacă nu locuiesc în Ungaria „trianonică” și a doua, stabilește data de 4 iunie, ziua Tratatului de la Trianon din 1920, drept „Ziua Unității Naționale”. Interesant că în expunerea de motive la această lege privind ziua  Trianonului, se spune textual că „Dumnezeu este domnul istoriei”. Sa se rasuceasca marele savant Nicolae Iorga in gropa ! Iar inUngaria se face istorie în școală doar ca sa se tot repete o minciuna,doar,doar o deveni adevar!!. Și în România se predă istorie ,culmea – dar în școlile cu limba de predare maghiară …unde se face …istoria Ungariei, nu a României !!. Acesta a fost cadoul tandemului de trista amintire  tradatorii Basescu-Victor Ponta ,omologilor de dincolo de Tisa 

 Dar Guvernul de la București este oare interesat de rezolvarea CORECTA acest subiect? Tot din 2010,  Viktor Orban, șef al guvernului, a reușit să preia președinția Ungariei și conducerea parlamentului, prin nominalizarea majoritara a unor membri marcanți ai FiDeSz. Având majoritate parlamentară a modificat de vreo 12 ori Constituția Ungariei. !! DarViktor Orban a schimbat si conducerea celor trei televiziuni publice – MTV 1, MTV 2 și Duna TV, a celor trei posturi de radio naționale și a Agenției Oficiale de Știri, MTI. A pus în fruntea acestor instituții oameni loiali, care să nu mai critice puterea instalată la Budapesta. La fel a procedat cu presa scrisă și electronică. Prin această lege s-a reușit consolidarea hegemoniei FiDeSz în mass-media ungară.
Ne  punem întrebarea dacă această lege nu are cumva și atribuții si pretentii  extrateritoriale, cu valabilitate în Transilvania, din moment ce TVR Cluj a cenzurat tocmai o emisiune despre Viktor Orban ?! Dar de ce a reacționat în același mod si conducerea TVR ? Probabil din obediență față de UDMR, a cărei doctrină este mult apropiată cu a FiDeSz, deși face parte din coaliția aflată la putere… În aceasta vara, dl. Viktor Orban se afla a 5-a oara consecutiv în România, împreună cu o cohorta de demnitari ungari  la…”Universitatea” de la Tușnad sub numele de „Tusvanyos”, rebotezat un atelier unic al solidarității lor naționale (maghiare) de a dăinui pe pământul natal.

Dar cine va GONESTE , FRATI MAGHIARI ?
Romanii in Transilvania sunt mai mult de 4 -5 milioane cetateni ROMANI si dainuesc aici de pe vremea Dacilor. Voi nu sunteti decat vreo 1,4 milioane cetateni ROMANI de etnie maghiara si istoria nu prea v-a gasit prin letopisețe, inainte de anul 1ooo.
Cum sa pretindeti azi Transilvania, doar pentru ca a fost odata Principatul romanesc …partener in Trecatorul Imperiu Austro-Ungar? 

Prof.Deak Andrei 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.